INTERVJU

Energetika, industrija... velika prigoda za Indiju i BiH

18.02.2016.
u 07:00

Rahul Chhabra prošle je godine imenovan veleposlanikom Indije u Mađarskoj, a iz Budimpešte pokriva Bosnu i Hercegovinu, piše Večernji list BiH. Ovaj iskusni indijski diplomat je prethodno radio u diplomatskim predstavništvima svoje zemlje u Kini, SAD-u, Francuskoj, Belgiji, Senegalu i Filipinima. Iskreno i otvoreno promovira interese svjetske velesile.

Večernji list BiH: Kako biste opisali trenutačne odnose između BiH i Indije?

Indija i BiH imaju srdačne i prijateljske odnose. Obje zemlje su višenacionalne, višekulturalne i višereligiozne demokracije koje dijele mnogo zajedničkog. Ovo duboko prijateljstvo datira još iz dana prvog indijskog premijera Jawaharlala Nehrua i maršala Tita. Diplomatski odnosi između dvije zemlje uspostavljeni su 1995., a BiH je otvorila svoje stalno predstavništvo u New Delhiju 1997. godine. Nažalost, India trenutačno ima manjak od 1000 diplomatskog osoba; stoga, iako bi jako željeli otvoriti diplomatsku misiju u Sarajevu, trenutačno nemamo dovoljno osoblja za to.

Pa ipak, Veleposlanstvo Indije u Budimpešti je snažno aktivirano u organiziranju događaja i u sudjelovanju u različitim aktivnostima u BiH. Indija redovito sudjeluje na Sarajevo Zima Festivalu. Indijski Film Festival, Fotografska izložba Mahatma Gandhija, nastupi Bhangre (narodni plesovi iz Sjeverne Indije) kao i Međunarodni dan joge nedavno su organizirani u BiH. Indijska Vlada također nudi pet puta godišnje mogućnost za obuku bosanskohercegovačkih državljana u različitim područjima. Bh. diplomati također nazoče tečajevima Instituta za vanjsku politiku u New Delhiju.

Večernji list BiH: Indija ima jednu od najbrže rastućih ekonomija u svijetu. Arcelor Mittal i Gikil su dva velika investitora u BiH, kao velike višenacionalne kompanije koje dolaze iz Indije. Gdje vidite mogućnosti za suradnju, prigode za potencijalne indijske investicije i daljnji razvoj ekonomskih odnosa?

Rastuća indijska ekonomija potiče svoje kompanije povećano istraživati globalno tržište. Mogućnost razvoja ekonomskih odnosa postoji u oblastima poljoprivrede (posebice u oblasti prerade hrane), tekstilne industrije, automobilskih dijelova, obrade metala, energetike (posebice u korištenju vodene energije), izgradnje (napose željezničkih linija), IT tehnologije, zračnog prijevoza, rudarstva, obrade drveta i namještaja, turizma, farmacije i infrastrukturnih projekata. Nove oblasti proizvodnje stalno se ujedinjuju. Zapravo, u sljedećih nekoliko tjedana očekujemo obavijest o indijskoj investiciji u osiguravateljski sektor.

Večernji list BiH: BiH je relativno maleno tržište i gospodarstvo; razmjena između dvije zemlje je vrlo mala. Je li moguće povećati tu suradnju i koliko bi bilo važno za zemlje regije da imaju zajednički pristup - potrebe da se iskoriste iskustva iz vremena Nesvrstanih iz bivše Jugoslavije?

Međusobna trgovinska razmjena kreće se oko 65 milijuna američkih dolara. Iako je BiH razmjerno malo tržište, postoji značajan prostor za popravljanje tog iznosa. Imajući to na umu, Veleposlanstvo ozbiljno razmatra da prvi put sudjeluje u Mostaru na Međunarodnom gospodarskom sajmu u travnju 2016. Prošle godine, poslovno izaslanstvo iz Indije sudjelovalo je na Sarajevo Business Forumu.

Tu bi se mogao razviti zajednički pristup oko veće razmjene sa zemljama središnje i istočne Europe (CEE). Međutim, CEE je veliko tržište i ako se usredotočimo na njega, može se dogoditi da propustimo važna otvaranja i mogućnosti ako se usko ne usredotočimo na BiH. Bliske veza njegovane tijekom razdoblja nesvrstanosti pomažu da se popravi ozračje. Međutim, moderna trgovina ovisi o mnoštvu čimbenika.

Večernji list BiH: Indija je već najavila potporu BiH i s pokretanjem dva centra informacijskih tehnologija. Koliko je daleko došla ta inicijativa?

Indija je predložila uspostavu dvaju IT centara izvrsnosti za izobrazbu studenata. Vijeće ministara BiH je odabralo sveučilišta u Sarajevu i Banjoj Luci za uspostavljanje tih IT centara. Memorandum o razumijevanju se dovršava. Ovi centri će biti prvi svoje vrste koje će uspostaviti Indija u Europi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije