za vecernji.ba v.d. ravnatelja fup-a

Ensad Korman: Za godinu dana uhitili smo 89 osoba unatoč nedostatku oko 30 posto kadrova

Ensad Korman, v.d. ravnatelja FUP-a
01.07.2020.
u 12:09

Koliko je Federalna uprava policije uspješna policijska agencija u Bosni i Hercegovini, govore i brojni rezultati koji su iza nje. Tako su pripadnici FUP-a samo u protekloj godini uhitili 89 osoba za najteža kaznena djela , Uprava je, u cilju jačanja kadrovskih kapaciteta primlila 27 mlađih inspektora, doneseni su novi te su predložene izmjene i dopune velikog broja pravnih propisa koji će unaprijediti rad FUP-a...
O tim rezultatima, ali i brojnim drugim uspješno odrađenim zadacima za Vecernji.ba govori Ensad Korman, v. d. ravnatelja Federalne uprave policije, u povodu Dana policije u Federaciji BiH koji se obilježava upravo danas, 1. srpnja.

Naime, odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine iz svibnja 2001. godine 1. srpnja utvrđen je kao Dan policije u FBiH, a taj praznik FUP već 19 godina svečano obilježava.

- Na početku želim svim policijskim službenicima u Federaciji Bosne i Hercegovine koji ovaj dan obilježavaju čestitati Dan policije, uz želje da nižu samo uspjehe koji će omogućiti sigurnost svakom građaninu Bosne i Hercegovine, jer mi smo policija građana - govori za Vecernji.ba Korman.
- Dan policije provodi se radno i službenici Federalne uprave policije obilježavaju ga posjećujući mjesta ukopa naših poginulih policijskih službenika, njihovih obitelji, održavaju kulturne, sportske i druge manifestacije, a dodjeljuju se  i nagrade i priznanja službenicima koji su postigli najbolje rezultate u izvršavanju poslova i zadataka. Ove godine Federalna uprava policije Dan policije u Federaciji Bosne i Hercegovine - 1. srpnja odlučila obilježiti radno s obzirom na nastalu epidemiološku situaciju te će planirana financijska sredstva za njegovo obilježavanje biti usmjerena na nabavu zaštitne opreme koja će zaštititi zaposlenike ove Uprave policije od virusa COVID-19 s obzirom na to da je zdravlje naših zaposlenika na prvom mjestu, a sve kako bismo održali zavidnu razinu sigurnosti našim građanima. Također, ovaj ćemo dan nagraditi najzaslužnije naše službenike koji su dali nemjerljiv doprinos ukupnim rezultatima rada ove Uprave - govori Korman.

- Federalnu upravu policije, našu povijest, naš rad, postignute rezultate, ali i planove za budućnost koji će ovu Upravu dodatno materijalno-tehnički i kadrovski ojačati, javnosti ćemo prikazati na jedan drukčiji način kroz predstavljanje filma o Federalnoj upravi policije i njezinu radu koji će producirati i prezentirati bosanskohercegovačka televizijska kuća Hayat.

Ponosni smo na svoju dugogodišnju povijest uzimajući u obzir činjenicu da smo nasljednici Republičkog Ministarstva unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine, što su naši temelji jaki i što su doveli do toga da smo danas jedna od važnih policijskih agencija na području Bosne i Hercegovine. Naši poginuli i preminuli pripadnici policije, naš ugled i rezultati koje smo postigli do danas ispred nas postavljaju još veće ciljeve koje smo još jači i spremniji odlučni svladati.
Svakodnevna obveza Federalne uprave policije je da uvijek postižemo više čime ćemo omogućavati sigurno okružje svakom građaninu Bosne i Hercegovine štiteći njihove živote i čuvajući našu zemlju, a kako smo to i u prošlosti činili, kada je BiH bilo najteže - istaknuo je Korman.
Inače, Federalna uprave policije u prethodnoj je godini postigla iznimne rezultate na što su, kaže Korman, posebice ponosni i uz činjenicu na nedostajućih oko 30 posto ukupnih kadrovskih kapaciteta.

Tako je u protekloj godini:
- provedeno je 29 operativno-taktičkih akcija u kojima je lišeno slobode 89 osoba za najteža kaznena djela iz oblasti organiziranog kriminala, terorizma, međužupanijskog kriminala, stavljanja u promet opojnih droga i drugih kaznenih djela iz nadležnosti Federacije;
- podneseno je 356 izvješća o počinjenim kaznenim djelima protiv 512 osoba;
- izmijenjen je naziv Centra za obuku policijskih kadrova Suhodol u Centar za obuku policijskih kadrova - Mahir Begić u čast poginulog policijskog službenika FUP-a;
- doneseni su novi te predložene izmjene i dopune velikog broja pravnih propisa koji će unaprijediti rad FUP-a, a kao najvažniji se izdvajaju: Strategija upravljanja ljudskim resursima u Federalnoj upravi policije, iniciranje izmjena i dopuna Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u smislu definiranja kaznenog djela ubojstva i napada na policijske službenike, te poduzimanja hitnih procedura u slučaju napada i ubojstva policijskog službenika, izvršena je izmjena i dopuna Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutarnjih poslova kako bi se omogućio prijam dodatnih 109 policijskih službenika, čime bi se izvršilo popunjavanje i kadrovsko jačanje Uprave, zatim inicirano je donošenje propisa o korištenju bespilotnih letjelica...;
- u cilju jačanja kadrovskih kapaciteta primljeno je 27 mlađih inspektora, 9 policajaca, 7 državnih službenika, 18 namještenika, dok je 58 policijskih službenika unaprijeđeno u viši čin;
- s obzirom na potrebu prepoznatljivosti policijske iskaznice i značke kojima se identificiraju policijski službenici Federalne uprave policije, pristupilo se donošenju nove Uredbe o obliku službene policijske iskaznice i značke na osnovi koje su izrađene nove policijske značke Federalne uprave policije;
- tijekom prethodnih godina detašmanske organizacijske jedinice bile su smještene u objektima za koje je Federalna uprava policije izdvajala značajna financijska sredstva te shodno potrebi proračunskih ušteda, pokrenute su aktivnosti na iznalaženju smještajnih kapaciteta na području Federacije Bosne i Hercegovine, a koji su u vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na koji način bi se trajno riješio problem smještaja;
- bitan čimbenik razvoja Federalne uprave policije jest jačanje materijalno-tehničkih kapaciteta ove Uprave, što se radilo tijekom prethodnih godinu dana. Ističu se nabave: policijskog naoružanja, specijalističke opreme, vozila, policijskih uniformi, audio, video i elektroničke opreme, informatičke opreme, forenzičke opreme...

- Kada govorimo o planovima za sljedeće razdoblje, Federalna uprava policije pokrenula je niz aktivnosti u 2020. godini koje imaju za cilj dodatno kadrovsko i materijalno-tehničko osnaživanje ove policijske agencije, i to:
- prijam dodatnih 88 policijskih službenika, zatim 15 državnih službenika, te određen broj namještenika,
- s obzirom na potrebu postizanja učinkovitosti u radu, a pri tome vodeći računa o financijskim uštedama, pokrenute su aktivnosti na uspostavi elektroničke pisarnice u Federalnoj upravi policije,
- sukladno odobrenom proračunu i izrađenom Planu javnih nabava, pokrenute su nabave, naoružanja i policijske opreme što će uvelike pomoći ovoj policijskog agenciji da unaprijedi operativnost djelovanja i produktivnost rada, u cilju povećanja stope detekcije kriminala, a smanjenju stope kriminaliteta, te stvaranju sigurnog okruženja građanima Bosne i Hercegovine - ističe Korman te dodaje:
- Sve naprijed pobrojane aktivnosti Federalna uprava policije poduzima kako bi svaki građanin ove zemlje imao miran san i ugodan život. Tijekom prethodnih godina odgovorno tvrdimo da smo u svakom trenutku stajali uspravno i ponosno nesebično štiteći živote i imovinu svakog čovjeka zato što nam je od izuzetne važnosti da iznova stičemo i opravdavamo beskrajno povjerenje koje građani imaju u Federalnu upravu policije.

Stoga građanima Bosne i Hercegovine poručujemo da imaju puno povjerenje u Federalnu upravu policije i da će njezini službenici u svakom trenutku, svakoj situaciji, bez bilo kakvih predrasuda i kompromisa, štititi i provoditi zakone iz svoje nadležnosti, kako bi smo ostali zaštitnici države Bosne i Hecegovine, njezinih građana i njihove imovine.

Federalna uprava policije policija je naših građana i uvijek smo uz vas, s vama, i u dobru i u zlu. Na kraju, želim još jednom da svim pripadnicima policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, čestitam 1. srpnja – Dan policije, uz želje da u svojim svakodnevnim poslovima pokazujete visoku razinu profesionalnosti i integriteta, hrabrosti, predanosti svom pozivu, zakletvi i dužnosti pri tome ostajući pravedni i pošteni - zaključio je za Vecernji.ba Ensad Korman, v. d. ravnatelja Federalne uprave policije. 


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?