direktor Instituta za javno zdravstvo rs

Epidemiloška situacija ovisi od ponašanja građana, pridržavanje mjera ima najveći učinak

koronavirus - maska
Getty Images
21.09.2020.
u 07:58

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske je rekao kako bi mnogo bolja situacija sa koronavirusom bila kada bi se barem 95 posto građana pridržavalo preporučenih epidemioloških mjera.

“Iskustva zemalja koje su imale mnogo težu epidemiološku situaciju su nam dale informacije kako postupati s virusom. Vidjeli smo da četiri mjere imaju najviše učinka, a to su nošenje maske, dezinfekcija, distanca i osobna higijena. Pridržavanje mjera ima najveći učinak i idealna situacija bi bila da se najmanje 95 posto građana pridržava tih mjera, jer bi u tom trenutku imali mnogo bolju epidemiološku situaciju”, rekao je Zeljković za BHRT. 

On naglašava kako je odgovornost na svakom pojedincu, te da je svaki skup građana rizik za širenje koronavirusa.

“Najveća odgovornost je na pojedincu. Svaki pojedinac predstavlja uzor za drugu osobu – unutar obitelji, na radnom mjestu ili u društvu. To je jedna od činjenica na koju mi stalno apeliramo. Bilo koja vrsta skupova da je u pitanju, ona predstavlja rizične događaje kod kojih se obvezno moramo pridržavati mjera koje Institut za javno zdravstvo predlaže”, kazao je Zeljković.

Zeljković ističe kako je smrt neke mlade osobe od virusa dokaz koliko je virus zaista opasan, te napominje da su medicinski radnici ti koji se nalaze u najgorem položaju.

“Kada je u pitanju mlada osoba, bez obzira kojim poslom da se bavi, tek tada vidimo koliko koronavirus može biti smrtonosan, koliko brzo može da odnese jedan mlad život. Nepridržavanjem mjera svatko od nas može biti ta osoba. Doktori su najizloženiji virusu. Kada građani kažu da im je teško nositi masku, mi im uvijek dadnemo primjer osoba koje rade na covid odjelu, onih koji čitavu svoju smjenu moraju nositi zaštitnu opremu, maskama, vizirom, odijelom. Građani moraju biti svjesni da je to najmanji napor za zaštiti od ovog virusa”, objašnjava Zeljković.

On naglašava kako je cilj zaštiti zdravstveni sustav, a da građani pomažu pridržavanjem mjera,, jer, kako ističe, radnici u Institutu su svjedoci da bez obzira na mjere zaštite postoji opasnost da se zarazimo virusom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije