zima donosi pogoršanje situacije

Epidemiološka situacija sve teža, predviđena i zabrana rada zbog nepoštivanja mjera

14.10.2020.
u 21:46

Broj zaraženih koronavirusom u BiH posljednjih tjedana raste, a raste i strah od onoga što nam nosi zima. Nadležni upiru prstom u svadbe, obiteljska slavlja i druženja kao glavni uzrok povećanja broja zaraženih, piše Večernji list BiH

“Epidemiološka situacija je nepovoljna i pogoršanje je primjetno. Nažalost, u određenim lokalnim zajednicama imamo, bez poznatog razloga, povećan broj slučajeva. Veći broj građana javio se sa simptomima i utvrđeno je da su pozitivni. To je ono što smo očekivali s početkom jeseni. Problem je što se kroz privatna druženja i određena organizirana druženja događalo da se nisu poštovale nikakve preventivne mjere i samim time došlo je do novog skoka broja pozitivnih osoba u tim lokalnim zajednica. To traje već 3-4 dana. Konkretno, odnosi se na općinu Pale, gdje je pogoršana situacija zbog druženja, ili u ugostiteljskim ili privatnim objektima te organiziranim pokopima, gdje se nisu poštivale mjere”, kazao je ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković.

Inspekcije zakazale

“Trenutačna situacija na području županije u kojoj ja vodim taj javni sektor - ZHŽ, jest da već 19. dan zaredom bilježimo pad broja oboljelih. Imamo neke male, sitne skokove koji su rezultat nepoštivanja mjera. Situacija u susjednom HNŽ-u nije nimalo zadovoljavajuća”, kazala je za N1 v. d. ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a Andrea Jurić. Govoreći o budućnosti, ona je rekla da će doći do pogoršanja stanja. “Naravno, doći će do pogoršanja stanja, a jedan od tih razloga su i vremenske prilike. Hladno vrijeme prisljava nas da boravimo u zatvorenom prostoru. Bliži kontakti će biti češći, zagrijavanje prostorija isušuje zrak, isušivanje oštećuje gornje dijelove dišnog sustava. Imamo i pojavu sezonske gripe i javit će se konfuzija među ljudima i povišena temperatura djelovat će tako da će svi htjeti testirati se na koronu. To će previše opteretiti zdravstveni sustav koji je već sada na brojnim mjestima na svojim maksimalnim kapacitetima”, kazala je Jurić. Istaknula je da je problem u radu inspekcije. “Inspekcija ne radi svoj posao jednako ažurno i kvalitetno u svim našim županijama i ljudi su prepoznali pukotine u sustavu i to iskorištavaju. Same mjere su dobre i sprečavaju rast, ali što vam znače mjere kad to na terenu ne možete kontrolirati”, rekla je.

Zatvaranje objekata

U RS-u je na snagu stupio zakon o dopuni Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i njime je definirano da se zabrana rada pravnim osobama i poduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga u RS, koji ne provode mjere zaštite, prvi put izriče na razdoblje od 7 dana, priopćeno je iz Inspektorata RS. U slučaju da ponovi nepravilnost, zabrana se izriče u trajanju od 15 dana. Zaštitne mjere odnose se na fizičku distancu, okupljanje u skupinama većim od propisanih i ograničeno radno vrijeme. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?