Krizni stožer

Epidemiološko stanje u HNŽ-u sve ozbiljnije, građani pozvani na oprez

22.09.2020.
u 08:40

Opća je ocjena kako je epidemiološko stanje sve ozbiljnije, a razlog za povećan broj covid-pozitivnih osoba, što je Stožer u više navrata isticao, nije u nedostatnosti propisanih mjera, već u njihovu nepoštivanju.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u ponedjeljak je razmatrao epidemiološko stanje u Županiji.  Na sastanku su prezentirani aktualni podaci vezani za broj i strukturu pozitivnih na covid-19 u HNŽ.

Opća je ocjena kako je epidemiološko stanje sve ozbiljnije, a razlog za povećan broj covid-pozitivnih osoba, što je Stožer u više navrata isticao, nije u nedostatnosti propisanih mjera, već u njihovu nepoštivanju, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a

Stoga su iznova pozvani građani na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite, poglavito držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja osobne i higijene prostora.

Također, ponovno je od svih mjerodavnih institucija, poglavito MUP-a HNŽ i inspekcijskih službi, zatražena provedba pojačanog nadzora i kažnjavanja onih koji krše donesene mjere preveniranja obolijevanja i zaštite građana.

Članovi Stožera upoznati su kako Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, od Uprave za civilnu zaštitu, odnosno Stožera civilne zaštite HNŽ-a, nije dobilo odgovor na traženje Kriznog stožera Ministarstva da Stožer civilne zaštite HNŽ-a uputi prijedlog Vladi HNŽ-a za proglašenje stanja prirodne i druge nesreće radi pogoršanog epidemiološkog stanja prouzročenog širenjem bolesti COVID-19 u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Stoga je od Federalnog ministarstva zdravstva zatraženo da uputi inicijativu da Federalni stožer civilne zaštite predloži Vladi FBiH proglašenje stanja prirodne i druge nesreće.

Također je, s ciljem lakšeg organiziranja nastavnog procesa, usvojena izmjena epidemioloških preporuka koja se odnosi na broj učenika u jednom razredu. Tako će u učionicama gdje se mogu ispoštovati sve epidemiološke mjere, poglavito distanca između učenika, maksimalan broj učenika biti 18.

Na sjednici su usvojene i revidirane preporuke za testiranje na SARS-CoV-2, postupak s kontaktima, te završetak izoliranja i samoizoliranja koje će biti upućene svim zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?