turska

Erdogan najavio tursku vojnu operaciju u Siriji "za nekoliko dana"

Recep Tayyip Erdogan
12.12.2018.
u 19:45

Turska će pokrenuti novu vojnu operaciju protiv kurdskih boraca u Siriji koji uživaju američku podršku "u roku od nekoliko dana", priopćio je u srijedu predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u potezu koji će vjerojatno dodatno zategnuti odnose između NATO saveznica Turske i Sjedinjenih Država.

Turska je u posljednjim mjesecima granatirala kurdske položaje s druge strane granice u Siriji, istočno od rijeke Eufrat, i zaprijetila je protjerivanjem sirijske kurdske milicije, poznate kao Jedinice narodne zaštite, ili  YPG.

YPG je glavna komponenta milicija pod kurdskim vodstvom u Siriji koje su protjerale radikalnu grupu Islamska država uz pomoć koalicije pod američkim vodstvom. Ankara smatra borce YPG teroristima zbog njihovih veza s kurdskom pobunom unutar Turske. Američki vojnici su razmješteni uz kurdske borce u sjeveroistočnoj Siriji, djelimično i kako bi spriječili sukobe s Turskom.

- Pokrenut ćemo našu operaciju spašavanja istočno od Eufrata od separtističke organizacije za nekoliko dana. Naš meta nisu američki vojnici, to je teroristička organizacija koja je aktivna u regiji - izjavio je Erdogan.

On je pozvao SAD da ne dopuste da "duboka neslaganja" dvije zemlje oko politike prema Siriji ometu buduću suradnju između njih.

Turska je razbješnjenja američkom podrškom snagama pod kurdskim vodstvom. Ankara je u posljednje vrijeme izražavala nezadovoljstvo odgodama provedbe sporazuma postignutog između Washingtona i Ankare koji bi praktično ostavio kurdsku miliciju izvan ključnog sjevernog sirijskog grada Manbija, zapadno od Eufrata.

- Oni nisu pošteni, oni još nisu uklonili teroriste (iz Manbija). Stoga, mi ćemo to učiniti - izjavio je Erdogan nakon sastanka ministarstva obrane u Ankari, prenosi Associated Press.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?