Igor Crnadak

EU će biti kompletirana tek kada i zemlje s ovog prostora budu njen sastavni dio

05.07.2017.
u 09:16

Summit Europska unija - zapadni Balkan mogao bi poslati do sada najjaču i najjasniju poruku o budućnosti ove regije i njegovim europskim integracijama. Skup, koji će 12. srpnja biti održan u Trstu, okupit će čelnike šest država zapadnog Balkana, čelnike Europske unije, predvođene Federicom Mogherini, zamjenicom predsjednika Europske komisije, te lidere vodećih europskih banaka.

Talijanski mediji najavljuju da će sastanku nazočiti i njemačka kancelarka Angela Merkel te predsjednik Francuske Emmanuel Macron. Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ima velika očekivanja od summita.

- Očekujem dvije vrste efekata nakon ovog skupa: čvrsta potvrda opredjeljenja EU da nastavi s politikom proširenja kada je u pitanju zapadni Balkan. Očekujem da će poruke iz Trsta biti jače nego ikad. Unija će biti kompletirana tek kada i zemlje s ovog prostora budu njen sastavni dio. Dakle, očekujem nedvosmislen, jak i potpuno čvrst stav da EU i mi radimo zajedno na tome da se proces našeg priključivanja nastavi maksimalnom brzinom. S druge strane, imamo veliki broj projekata koji konkuriraju. Ne možemo točno znati što će od ponuđenoga biti odobreno. Za BiH je dobro da smo u posljednjih godinu dana uradili jako mnogo na ispunjavanju preduvjeta da se projekti prihvaćaju. Usvojen je niz mjera i akata koji tome pogoduju - rekao je šef bh. diplomacije za Avaz.

Nada se da će najmanje četiri projekta koje nudi BiH biti prihvaćena.

- Nemojte da prejudiciramo o kojim se projektima radi, da vidimo odluku europskih institucija. U svakom slučaju, očekujem da ova procjena od nekih 200 milijuna eura koje bi zapadni Balkan mogao dobiti bude i ispunjena i da BiH u tom iznosu značajno sudjeluje - rekao je Crnadak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije