Ugledni portal Euobserver:

EU mora prepoznati novu snagu za destabilizaciju Balkana: Željka Komšića

19.11.2018.
u 15:42

Ugledni portal Euobserver.com za europske poslove i jedan od najčitanijih europskih portala, objavio je članak pod naslovom EU mora prepoznati novu snagu za destabilizaciju Balkana: Željka Komšića. Naglašava se zašto je izbor Željka Komšića nelegalan i nelegitiman te zašto EU mora već na današnjem sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova EU prepoznati opasnost lošeg izbornog zakonodavstva.

Primjer općine Bosanska Krupa, u kojoj živi 50 Hrvata, a gdje je Komšić osvojio 2.798 glasova, najbolje ilustrira apsurdnu situaciju.

U članku se iznosi niz primjera pro-bošnjačke i nacionalističke kampanje Željka Komšića, spominje se primjer agresivne retorike, kako tvrdi autor, „koja odiše osmanskom supremacijom“ protiv predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Dragana Čovića, ali i Pelješkog mosta.

Ključne riječi

Komentara 2

BR
brodarevac
19:31 19.11.2018.

U EU parlamentu nista o "ugroženosti" ništa od onoga "čuće se iz Brisela" nadam se da će svi pošteni Hrvati shvatiti kako ih Čović obmanjuje.

Avatar Booyakasha
Booyakasha
12:36 20.11.2018.

Član V Predsjedništvo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, a svaki od njih se neposredno bira sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se neposredno bira sa teritorije Republike Srpske. (Ovdje ne ne pise da Hrvat mora biti iz HDZ-a) 1. Izbori i trajanje mandata a) Članove Predsjedništva će neposredno birati svaki entitet (tako da svaki glasač glasa za jedno mjesto u Predsjedništvu) u skladu sa izbornim zakonom koji će usvojiti Parlamentarna skupština. Međutim, prvi izbori će se održati u skladu sa Aneksom 3 Opšteg okvirnog sporazuma. Upražnjeno mjesto u Predsjedništvu popuniće se iz odgovarajućeg entiteta, u skladu sa zakonom koji će usvojiti Parlamentarna skupština. b) Mandat članova Predsjedništva izabranih na prvim izborima traje dvije godine; mandat članova izabranih nakon toga trajaće četiri godine. Članovi mogu biti uzastopno birani još jednom i poslije toga ne mogu biti birani sljedeće četiri godine.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?