Federica Mogherini

EU neće biti potpuna sve dok Zapadni Balkan ne bude njen dio

Federica Mogherini
Reuters/PIXSELL
01.03.2017.
u 16:13

Mogherini je navela da je ulazak balkanskih država u Uniju 'zadatak ove političke generacije, a ne sljedeće'

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini priopćila je danas da Europska unija neće biti potpuna sve dok zemlje Zapadnog Balkana ne budu njen dio, ali je ocijenila da su stabilnost i razvoj te regije i dalje krhki.

"Svi imamo interes da mir na Zapadnom Balkanu učinimo nepovratnim, kao i socijalni, ekonomski i demokratski napredak. Ako se to dogodi, napredak ka članstvu u EU će, također, biti nepovratan. To je od suštinske važnosti za EU, kao što je i za građane i lidere Zapadnog Balkana", ocijenila je Mogherini uoči posjeta Crnoj Gori, u okviru regionalne turneje.

Mogherini je navela da je ulazak balkanskih država u Uniju 'zadatak ove političke generacije, a ne sljedeće', da je Balkan uvijek bio dio Europe i da 'nijedna politička granica ne može promijeniti tu geografsku, povjesnu i kulturnu realnost'.

"EU neće biti potpuna sve dok ova regija u srcu Europe ne bude ujedinjena, kao dio naše zajednice", navela je Mogherini u tekstu objavljenom na stranici delegacije EU u Crnoj Gori, dodajući da balkanski narod zaslužuje iste mogućnosti, zaštite i prava kao i drugi stanovnici Europe, prenosi RSE. 

Mogherini je ocijenila da je u regiji stabilnost veća i demokracija jača nego ikad ranije, ali da su 'regionalna stabilnost i razvoj i dalje krhka dostignuća'.

"Politički sporovi često prevladaju ispunjavanje interesa građana. Obećanje boljih životnih uvjeta nije uvijek praćeno stvarnim i primjetnim napretkom. Kompleksno međunarodno okruženje izvršilo je još veći pritisak na krhku regiju. Povremeno smo imali dojam da mir ne može biti uziman zdravo za gotovo", navela je europska dužnosnica. 

Suradnja, dijalog i pomirenje, dodala je Mogherini, imaju pozitivan utjecaj i na svakodnevni život građana i na europske integracije cijelog regiona.

Nakon Crne Gore, Mogherini će posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Srbiju, Makedoniju i Albaniju, gdje će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima posjetiti sveučilišta, razgovarati s mladima i obratiti se zastupnicima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije