Johann Sattler

EU pomaže BiH: Stiže 2 milijuna eura, uskoro još pet milijuna

26.03.2020.
u 15:02

Veleposlanik Europske unije u BiH Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera potpisali su paket financijske pomoći u vrijednosti od dva milijuna eura za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na pandemiju virusa "COVID-19".

Ovo je prvi dio pomoći EU, a drugi dio u iznosu od pet milijuna eura će uskoro uslijediti. Time će ukupna pomoć EU za hitne potrebe BiH iznositi sedam milijuna eura. Ta sredstva će omogućiti nabavku respiratora, setova za testiranje i znatnih količina osobne zaštitne opreme.

Sattler je naglasio da je Europska unija uvijek spremna pomoći BiH u vremenima krize. 

- EU i ja kao veleposlanik smo spremni pomoći BiH sada, kao što smo to činili zadnja dva desetljeća i prije par godina za vrijeme velikih poplava 2014. godine. Naša primarna briga je zdravlje građana, ali isto tako pomno pratimo ekonomske posljedice - rekao je Sattler tijekom videokonferencije. 

Veleposlanik EU ističe kako je za vrijeme pandemije koronavirusa najvažnije spasiti živote i poslove građana, te kako je danas potpisan prvi paket pomoći za BiH u vijednosti 2 milijuna eura.

- U tijeku je nabavka 80 respiratora i testova za koronavirus, ali i zaštitne opreme. Uslijedit će paket pomoći od pet milijuna eura za istu svrhu. Više od 70 milijuna eura je namijenjeno za spašavanje poslova i pomoć ugroženim tvrtkaama koje su preko noći ostale bez posla. Cijelokupni paket pomoći iznosi 80 milijuna eura. Sada su važna djela a ne riječi. Europska unija će ostati uz vas - rekao je Sattler i apelirao na građane BiH da ostanu u kućama za vrijeme pandemije.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera naglašava da UNDP od proglašenja izvanedne situacije radi na pružanju podrške partnerima u BiH u okviru odgovora na pandemiju koronavirusa. 

- Potpisivanjem današnjeg sporazuma potvrđujemo snažno partnerstvo s Europskom unijom i domaćim vlastima u odgovoru na krizu koju je izazvao koronavirus. Mnogo toga možemo učiniti zajedno kako što smo pokazali tijekom poplava 2014. U ovom trenutku smo fokusirani na nabavku neophodnih medicinskih pomagala kako bi se osiguralo testiranje i tretman osoba zaraženih koronavirusom, te uvjeti za neometan rad medicinskih radnika - kazala je Nedera. 

Dodaje kako je UNDP spreman započeti s procjenom ekonomskih i socijalnih efekata prouzročenih pandemijom koronavirusa, te da će UNDP na osnovu te analize definirtati svoje buduće djelovanje u ekonomskom smislu.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije