Poruke izvan BiH ohrabruju protivnike izborne reforme

EU poručuje da će izbori u BiH biti najesen bez obzira na sve

izbori u mostaru
PIXSELL
20.01.2022.
u 07:07

Europska unija i Sjedinjene Američke Države smatraju izbornu reformu u Bosni i Hercegovinu ključnim problemom i zato su i angažirani na pronalasku rješenja, ali jasno poručuju kako provedba općih izbora ove godine ne dolazi u pitanje, čak i ako do te reforme ne dođe.

Voditelj Izaslanstva EU-a u BiH i posebni izaslanik EU-a Johann Sattler kazao je jučer kako bi postizanje dogovora o reformi Izbornog zakona relaksiralo ukupne političke tenzije prisutne u BiH, kako se nada da će domaći političari imati snage postići dogovor, ali i da održavanje izbora u listopadu ne ovisi o ishodu pregovora, piše Večernji list BiH.

- Bez obzira na to hoće li se rješenje naći ili ne, uvjeravam vas da će se izbori svakako održati. Imate Izborni zakon, takav kakav jest, sa svojim nesavršenostima, nije idealan, imate Središnje izborno povjerenstvo i ranije izborne procese koji su se odvijali sukladno Izbornom zakonu, tako da će, bez obzira na ishod pregovora, izbori u ovoj zemlji u listopadu biti održani - istaknuo je Sattler.

Podsjetio je da je EU već dulje angažiran na reformi izbornog zakonodavstva u BiH te da su provedba sudskih presuda i transparentnost izbornog procesa dva stupa na kojima temelji sve svoje aktivnosti, uključujući i one u idućim tjednima.

- Međutim, najveća odgovornost je na domaćim političkim akterima koji trebaju riješiti ovo pitanje. Mi smo tu da pomognemo i posredujemo. Nadam se kako će domaći politički akteri imati potrebnu hrabrost ovo pitanje iznijeti do kraja - poručio je Sattler.

Očito je, međutim, da izgledi za to nisu veliki te da je ovo što govori Sattler, ali i neki drugi zapadni dužnosnici, nešto što itekako godi ušima bošnjačke politike. Njima itekako odgovara da do izborne reforme ne dođe i da se izbori održe u uvjetima u kojima je ignoriranje izborne volje Hrvata i nacionalni izborni inženjering izgledna opcija. Svje- sni toga, teško je vjerovati da će biti zainteresirani za ozbiljne pre- govore s američkim i europskim posrednicima idućeg tjedna.

 

Posebni izaslanik SAD-a za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst idućeg tjed- na ponovno stižu u posjet BiH. Oni bi 26. siječnja trebali stići u Sarajevu kako bi nastavili dijalog i pokušali pronaći rješenja za trenutačnu političku krizu u cilju fokusiranja na izborne reforme. Novi posjet dolazi u jeku političke krize, blokade rada državnih institucija, ali i sankcija koje je SAD objavio Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH. U tom pogledu, ozračje nije ništa bolje nego što je bilo pred kraj prošle godine, kada su Pal- mer i Eichhorst odgodili dolazak u BiH.

Činjenica je da su u međuvremenu bošnjački i hrvatski pregovarači uputili neke pomirljive izjave o potrebi jačanja međunacionalne suradnje i povjerenja te rješavanja problema, uključujući izbornu reformu. No, pitanje je hoće li to biti dovoljno za uspjeh pregovora koji predstoje. Kada su u pitanju ti pregovori, navodno je planirano da traju četiri dana, od 26. do 30. siječnja. Ključni termin za dogovor je predstojeći vikend, 29. i 30. siječnja, kada bi se trebali okupiti lideri svih parlamentarnih stranaka. Prema nekim izvorima, moguće je da ti razgovori budu organizirani i izvan Sarajeva, što do sada nije bio slučaj.

Stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH precizirale su svoje prijedloge izborne reforme i s njima su upoznati ili će tek biti upoznati ključni predstavnici međunarodne zajednice te drugi politički akteri u BiH. Srbi poručuju da će prihvatiti ono što dogovore Hrvati i Bošnjaci, ali pri tomu odbijaju svaku promjenu izbornih pravila u Republici Srpskoj. Na bošnjačkoj strani nije bilo novih prijedloga, a jedina novina je što pojedine stranke prijete otvorenim bojkotom pregovora o izbornoj reformi dok srpska strana ne prekine blokadu državnih institucija i zaustavi započeti proces prijenosa ovlasti s države na RS

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?