Danas u Mostaru u organizaciji Sveučilišta u Mostaru i Političke akademije HDZ BiH predavanje EU zastupnice mr. sc. Ivane Maletić

EU projekti – od ideje do realizacije

08.04.2016.
u 08:56

Danas će u organizaciji Sveučilišta u Mostaru i Političke akademije HDZ-a BiH u 13 sati u Kampusu Sveučilišta i u 16 sati u Domu HDZ-a BiH u Mostaru biti održano predavanje EU zastupnice Ivane Maletić, naslovljeno “EU projekti – od ideje do realizacije”.

EU fondovi

Na predavanju će istodobno biti predstavljena i knjiga istoimenog naziva, izdana početkom tekuće 2016. godine (autori I. Maletić, S. Bukovac i drugi, 476. str.) u kojoj su temeljito obrađeni svi aspekti EU fondova, svi operativni programi, a predstavljene su i aktivnosti i vrste ulaganja prihvatljive za financiranje te su dane detaljne upute za pripremu projekata i praćenje njihove provedbe.

Knjiga Ivane Maletić i skupine autora je ozbiljno djelo koje će biti od koristi i konkretne pomoći jer upotpunjuje ovdašnju potrebu za prijenosom znanja predlagateljima projekata, odnosno krajnjim korisnicima novca na bosanskohercegovačkoj i regionalnoj razini.

Nakon predaje zahtjeva za članstvo u EU u Bruxellesu, tadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića 15. veljače ove godine, pred BiH je dug razvojni put kada je riječ o korištenju fondova u EU, počevši od Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) pa do budućih bosanskohercegovačkih razvojnih projekata. Za naučiti povlačiti novac iz fondova Europske unije potrebna su znanja i vještine, a potrebne su i brošure, priručnici i knjige, odnosno literatura kojom se stručno i pristupačno pojašnjavaju mogućnosti korištenja EU fondova, a iskustva susjedne Republike Hrvatske – članice Europske unije mogu nam biti dragocjena. Prema riječima Mirjane Milićević, predstavnice Sveučilišta u Mostaru za IPA fondove, jedino hrvatsko sveučilište u BiH iznimno je zaiteresirano da kao punopravni član europske obitelji sveučilišta bude nositelj nastavnog procesa i izobrazbe kadrova koji će biti zaduženi za rad na EU projektima u gradu Mostaru i Hercegovini, jer to svojim akademskim i tehničkim kapacitetima može i želi biti.  BiH kao zemlja pretpristupnica trenutačno sudjeluje u prve dvije komponente IPA-e, ‘pomoć u tranziciji i izgradnja institucija’ te ‘regionalna i prekogranična suradnja’. Trenutačno otvoreni i planirani IPA programi traže žurnu pripremu projekata, od investicijskih, do društveno razvojnih. Sveučilište aktivno sudjeluje u pripremi zahtjeva projekata prekograničnog IPA programa Hrvatska - BiH - Crna Gora u sektorima zdravstvene zaštite, zaštite okoliša, turizma i kulture te razvoja poslovnog okruženja. Kroz projekte nastoji ispuniti osnovni cilj, a to je obrazovanje i osposobljavanje kadrova za razvoj gospodarstva. “Projekte nastojimo pripremiti kroz partnerstvo s institucijama lokalne uprave i gospodarskim subjektima posredstvom Vlade HNŽ-a. Također, na putu za europske integracije Hrvatska nam je glavni regionalni partner i pruža veliku pomoć kroz iskustva koja nam u stižu, u ovom slučaju iz prve ruke, od gđe. Maletić, hrvatske zastupnice u EU parlamentu” , kazala je Milićević.

Projekti od velikog značaja

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko- neretvanske županije, potvrdio je neupitno vladino opredjeljenje za europski put koje je jasno iskazano kako kroz Akcijski plan za provedbu Reformske agende, tako i kroz ostale programske dokumente Vlade. Naime, Vlada po pitanju europskih integracija nema dvojbe. Uz donošenje razvojnih dokumenata koji će služiti i kao programska podloga za korištenje fondova EU, planiramo jačanje institucionalnih kapaciteta te stvaranje uvjeta za kvalitetnu prijavu na projekte te za korištenje sredstava iz IPA fondova. Za nas su EU projekti od velikog značaja, ne samo u smislu osiguravanja sredstava iz pretpristupnih fondova, nego i zbog mogućnosti razmjene informacija i iskustava, zajedničkih akcija na rješavanju istih ili sličnih problema te identifikaciji mogućnosti za zajedničku suradnju i razvoj. S obzirom da su procedure za prijavu na projekte, ali i provođenje projekata, vrlo komplicirane, važno je kroz što veći broj treninga i edukacija osposobiti kadrove za ovaj ozbiljan i zahtjevan posao. Na tom je tragu i današnje predavanje EU zastupnice Ivane Maletić kao i iskustava koja će nam prenijeti, a koja će olakšati naš europski put, istaknuo je Herceg dodavši kako europski put BiH nema alternativu, a posebice ovdje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koja je nadomak EU-u i naslonjena na Mediteran.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?