Zaključci Vijeća Europe

EU treba pritisnuti BiH da izmijeni Izborni zakon i Ustav

14.12.2016.
u 07:00

Vijeće Europe pozvalo je Europsku uniju da izvrši pritisak na vlasti Bosne i Hercegovine kako bi se provela presuda u slučaju “Sejdić i Finci” i “Zornić” u pravcu izmjene izbornog zakonodavstva iako dio struktura, uglavnom iz političkog Sarajeva nastoji prikazati kako te promjene sada treba staviti u drugi plan ili pak nastoje posve zanemariti presude Ustavnoga suda BiH u slučaju Ljubićeve apelacije i grada Mostara. U prihvaćenim zaključcima nakon trodnevnoga zasjedanja predstavnika 47 zemalja članica Vijeća Europe “s dubokom zabrinutošću” konstatirano je da nikakav konkretan napredak nije postignut u izvršenju ove skupine predmeta od zadnjeg pregleda Odbora ministara na 1230. sastanku i da je u međuvremenu Europski sud nastavio donositi presude u kojima je utvrdio slične povrede.

Uvjet za članstvo

Malo je poznato bosanskohercegovačkoj javnosti da je, uz slučaj “Zornić” i “Pilav”, Sud za ljudska prava u Strasbourgu donio još jednu presudu za Albanca Samira Šlakua zbog nemogućnosti da se kandidira za Dom naroda odnosno Predsjedništvo. Odbor ministara Vijeća Europe je pri tome podsjetio “na bezuvjetnu obvezu tužene države da se pridržava presude Europskog suda te potakne političke lidere, bez daljnjeg odgađanja, da intenziviraju dijalog kako bi se omogućilo usvajanje potrebnih izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva”. I ne samo to, članice Vijeća Europe su u sklopu reformi vezanih uz približavanje zemlje Europskoj uniji pozvali na intervenciju, odnosno da političke izmjene postanu uvjet.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?