"neprihvatljiva” situacija

EU upozorava BiH na moguće posljedice zbog migranata

migranti
ilustracija
15.01.2021.
u 17:17

Europska komisija upozorila je u petak Bosnu i Hercegovinu da neriješena situacija migranata može imati utjecaja na težnje zemlje da se pridruži Europskoj uniji.

Peter Stano, glasnogovornik Europske komisije za vanjske poslove, nazvao je “neprihvatljivom” situaciju migranata u kampovima Lipa i Bira i pozvao bh. vlasti da hitno riješe krizu.

“Nemogućnost vlasti da provode odluke i ispunjavaju svoje obveze negativno utječe na imidž Bosne i Hercegovine u međunarodnim okvirima, a mogla bi utjecati i na europske težnje zemlje”, rekao je Stano, prenosi N1. 

Podsjetio je kako je šef EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell u ponedjeljak obavio razgovor s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, tikjekom kojeg ga je podsjetio na međunarodne obveze zemlje i na njene odgovornosti koje proizlaze iz njezinih težnji ka EU, te “jasno stavio do znanja kako bi moglo biti posljedica ako Bosna i Hercegovina ne ispuni te zahtjeve”.

Stano je dodao kako je Borrell kritizirao loše uvjete u kampu Lipa i sveukupno loše upravljanje migracijama. Europska komisija odlučila je prošli tjedan migrantima poslati 3,5 milijuna eura humanitarne pomoći.

Prema procjenama EU-a, čak 1.700 migranata trenutno boravi bez odgovarajućeg skloništa u teškim zimskim uvjetima u USŽ. Oko 900 njih je “zaglavilo” u nefunkcionalnom prihvatnom centru u Lipi koji je uništen u požaru u prosincu.

Od 2018. EU je poslala ukupno 13,8 milijuna eura humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini za smještaj tražitelja azila. Većina migranata u Bosni i Hercegovini radije bi tražila međunarodnu zaštitu u Europskoj uniji, ali ne mogu ući na teritorij Unije.

Europska komisija najavila je u rujnu plan reforme migracijske i azilne politike Unije. Prijedlog se fokusira na povratak, provjere prije ulaska i partnerstva s trećim zemljama kako bi se spriječili migracijski tokovi.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije