inicijativa Njemačke

EU za Balkan izdvaja dodatne dvije milijarde eura

08.06.2017.
u 10:28

Radi se o inicijativi Njemačke, koja želi da se Unija snažno angažira na području BiH, Albanije, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore

Europska unija priprema najmanje dvije milijarde eura dodatne pomoći za područje tzv. zapadnog Balkana, piše Dnevni avaz.

- Nakon sastanka Vijeća ministara EU i Europskog vijeća, gdje se posebno govorilo o situaciji na Balkanu, imali smo detaljne razgovore u uredima predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera te komesara za proširenje Johannes Hahna. Rečeno nam je da će EU morati uložiti dodatna sredstva za stabiliziranje i poboljšanje stanja na Balkanu. Od nas je zatraženo da pretresemo proračun planiran za ovu godinu i iznađemo načine preusmjeravanja novca u projekte na Balkanu - rečeno je „Avazu" iz izvora bliskih Europskoj investicijskoj banci (EIB).

Sugovornik Avaza je, pod uvjetom anonimnosti, naveo je da se radi o inicijativi Njemačke, koja želi da se Unija snažno angažira na području BiH, Albanije, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore. Precizirao je i da se na sastancima koje su imali s dužnosnicima EU, zajedno s predstavnicima drugih europskih financijskih institucija, razgovaralo o iznosu od barem dvije milijarde eura.

To bi bio dodatni novac na onaj koji EU već troši na Balkanu ove godine.

- Tijekom jednog od niza razgovora koje smo imali početkom proljeća sugerirano nam je i da možemo razmisliti o opciji usporavanja ili zaustavljanja nekih od projekata koji se realiziraju u Turskoj, s obzirom na sve zategnutije odnose između Ankare i Bruxsellesa. Nikakva odluka nije donesena - prenosi sugovornik.

Inicijator dodatnog i snažnog angažmana Unije na Balkanu je Njemačka. Šef diplomacije te države Sigmar Gabriel 31. svibnja ove godine na summitu šefova diplomacija balkanskih šest država, održanom u Berlinu u okviru Aspen instituta, predstavio je neke detalje njemačke inicijative.

Gabrijel je pohvalio učinke inicijative „Berlin plus", pokrenute 2014. godine, ali i istaknuo da se mnogo više mora uraditi.

- Treba nam „Berlin proces plus"! On mora ostvariti vidljiv napredak u državama u regiji. Stoga, prioritet trebamo dati idejama koje za cilj imaju da od regije naprave atraktivno ekonomsko područje. Time će se, neizbježno, dodatno ojačati i učvrstiti tijesne veze sa EU i proces pristupanja bit će dodatno ubrzan.

Moramo ubrzati realizaciju velikih infrastrukturnih projekata koji su ekonomski održivi i koji, imaju veliki simbolički značaj, poput autoputa Srbija - Kosovo - Albanija. Kako bismo to financirali, predlažem da osiguramo dodatna sredstva. Države članice EU, članice EFTA-e i Europske ekonomske zone mogu doprinijeti tim dodatnim fondovima svojim donacijama - rekao je Gabrijel.

On se, kako bi se privukli (europski) investitori, založio i za snažno jačanje neovisnog pravosuđa, parlamenata i slobodu medija u državama regije.

- Ako danas ne osiguramo novac kojim ćemo Balkan zadržati na dobrom putu tijekom ove ključne faze, posljedice bi mogle biti mnogo skuplje po sve nas - upozorio je Gabrijel.

Pozvao je šefove diplomacija balkanskih država da osiguraju da njihove domovine ostanu na europskom putu, koji ne znači samo ekonomski boljitak nego, iznad svega, mir i sigurnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?