KRŠENJE NALOGA

Europska komisija pokreće sankcije protiv Hrvatske!

Viviane Reding
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
16.09.2013.
u 12:38

"Barroso, Reding i Füle u petak su obavijestili čitav kolegij o tome da je Hrvatska ozbiljno prekršila europska pravila"

Viviane Reding u petak je s predsjednikom Europske komisije Barrosom i povjerenikom Štefanom Füleom obavijestila čitav kolegij povjerenika o kršenju europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj i kolegij je podržao njezin prijedlog uvođenja sankcija iz članka 39. hrvatskog pristupnog ugovora, doznaje Večernji list u Bruxellesu. Informaciju je upravo potvrdila i glasnogovornica Mina Andreeva.

– Barroso, Reding i Füle u petak su obavijestili čitav kolegij o tome da je Hrvatska ozbiljno prekršila europska pravila. Obavijestili su ih o čitavoj situaciji. Kolegij je zaključio da je to ozbiljna situacija i da Komisija mora djelovati u skladu s člankom 39. – rekla je Andreeva.

Kako neslužbeno doznajemo u Bruxellesu, to znači da je procedura pokretanja sankcija protiv Hrvatske praktički već odobrena i kako može biti službeno pokrenuta već za dan-dva. Odnosno, kako je rekao jedan diplomatski izvor, "procedura pokretanja mjera sada je iminentna".

U sljedećih nekoliko dana, objasnio je taj izvor, Komisija će poslati pismo zemljama članicama u kojima ih obavještava da će protiv Hrvatske aktivirati članak 39. pristupnog ugovora koji govori da se "odgovarajuće mjere" mogu pokrenuti na prijedlog Komisije uz konzultaciju sa zemljama članicama. Nakon što dobiju to Komisijino pismo, zemlje članice imaju deset dana u kojima mogu i ne moraju dati svoje mišljenje o uvođenju sankcija Hrvatskoj.

– Nakon što je kolegij to podržao, procedura je sada iminentna, a formalno se sankcije pokreću u trenutku slanja pisma zemljama članicama, što će, ovisno o razvoju situacije u Hrvatskoj, biti u sljedećih nekoliko dana – rekao je izvor upoznat sa zaključkom kolegija povjerenika Komisije.

Uskoro opširnije…

>> Viviane Reding: Čelična lady EU Milanovićeva je noćna mora

>> 'Način na koji je donesen lex Perković je – skandalozan!'

>> Borzan: V. Reding je u kampanji za iduću predsjednicu EK

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije