Zdravstveni lideri

Europski lideri dogovaraju novu mapu za poboljšanje zdravlja 900 milijuna ljudi

11.09.2017.
u 13:36

Zdravstveni lideri okupili su se na godišnjoj sjednici Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu, koja se održava od 11. do 14. rujna u Budimpešti.

Trebali bi donijeti odluke o zdravstvenim prioritetima, koji će utjecati na zdravlje i blagostanje oko 900 milijuna ljudi u europskoj regiji WHO, uključujući države Europske unije, središnju i istočnu Europu, Kavkaz i središnju Aziju.

U priopćenju za javnost WHO navodi se da je očekivani životni vijek stanovništva u regiji dostigao prosjek od više od 77 godina, a smrtnost dojenčadi je najniža dosad. Međutim, ostaju razlike među država. Očekivani životni vijek se kreće od više od 83 godine do 71 godine, a smrtnost novorođenčadi od dva pa sve do 22, na 1000 živorođene djece.

- Kako se zdravstveni status Europljana stalno poboljšava, moramo se fokusirati na postizanje boljeg, pravednijeg, održivog zdravlja i blagostanja za svakoga u svakoj životnoj dobi. To je ono što mi zovemo univerzalno zdravstveno osiguranje i to će nam pomoći da poboljšamo Agendu održivog razvoja za zdravlje. Odsad će vlade moći iskoristiti novi europski putokaz za provođenje Agende 2030, koji se temelji na političkom okviru Zdravlje 2020. To nam daje zajednički smjer, da bolje služi zdravlju i blagostanju naših građana - navodi regionalna direktorica WHO za Europu dr. Zsuzsanna Jakab.

Kako se navodi u drugoj fazi implementacije političkog okvira Zdravlje 2020 države regije napreduju u uspostavljanju vlastitih politika i planova, koji se bave njenim osnovnim vrijednostima.

- To je korak ka ostvarivanju ciljeva održivog razvoja (SDG) u regiji. Do 2016. godine je urađeno mnogo. Među ostalim, 98 posto od 53 države regije prijavilo je da imaju politiku ili strategiju za smanjenja zdravstvenih nejednakosti, što je povećanje od deset posto od 2010. godine, dok je 93 posto država navelo da imaju zdravstvenu politiku u skladu sa Zdravlje 2020, 35 posto više nego u 2010. godini -  navodi se u priopćenju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?