urod pšenice podbacio

Evo kad se očekuje poskupljenje brašna i hoće li poskupjeti kruh

30.08.2018.
u 16:11

Najdalje za 10 dana građane u Republici Sprskoj će na policama maloprodajnih objekata dočekati veće cijene brašna i pekarskih proizvoda, otvoreno su ovih dana najavili mlinari u manjem bh. entitetu.

Neće to, obećavaju mlinari, biti drastično povećanje ali će kažu proizvodi na čiju cijenu direktno utječu troškovi prijevoza biti skuplji za pet do deset posto, piše Radio Sarajevo. 

Nedostatak kvalitetne pšenice glavni je razlog što je od žetve do danas ova žitarica poskupjela za 20 posto, što će dovesti i do poskupljenja brašna. Mlinari već prave kalkulacije, javio je RTRS.

I na tržištu Federacije tvrde da se može očekivati poskupljenje brašna. 

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH kazao je za Radio Sarajevo da razloga za paniku nema, jer BiH s tržišta Rusije i Ukrajine uvozi 80 posto pšenice i da će se tih neophodnih 20 posto nadoknaditi dodatnim uvozom.

On je podvukao da je urod pšenice u Bosni i Hercegovini ove godine podbacio, ali da nema razloga za velika poskupljenja.

„Država je tu da sve ovo regulira. Ove godine urod pšenice je podbacio. Loše je kvalitete, zbog kiše je ranije sazrela i teško da se može koristiti i za stočnu upotrebu. Tih neophodnih 20 posto će se nadoknaditi uvozom, tako da ne bi trebalo da dođe do većih cijena brašna u FBiH“, dodao je Bićo.

Hasan Nezić, vlasnik Mlina, jedne od najvećih kompanija koja se bavi proizvodnjom brašna u BiH iz Gradačca je potvrdio da treba očekivati poskupljenje brašna u Federacije BiH.

"U ovom trenutku je veliki nedostatak kvalitetne pšenice, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. Mi uzimamo pšenicu iz Srbije, Hrvatske i Mađarske. Sada je došla vijest da i Mađarska nema dovoljno količina. Srbija je već poskupjela prema svima, pa i prema BiH. Povećanje cijene je nekih 15 eura po toni u odnosu na prethodnu godinu. Malo se podižu tenzije, a moje predviđanje je da će ovakva cijena brašna ostati u FBiH do Nove godine. Početkom 2019. se može očekivati da dođe do poskupljenja. To će se znati kada bude poznati urod kukuruza“, naglasio je Nezić.

I on je, kao i Bićo, kazao da je urod pšenice u BiH totalno podbacio.

Mehmed Poričanin, član Udruženja pekara FBiH, smatra da može doći do porasta cijene brašna za jedan do pet feninga i to ne bi trebalo utjecati na cijenu kruha.

„Daleko su veći drugi problemi, odnosno nameti koje država stavlja na teret pekarima i drugim gospodarstvenicima i to bi mogao biti realan razlog za rast cijena. Još nema naznaka da bi moglo doći do rasta cijena. Ako bi brašno poskupjelo recimo za 10 feninga i više, onda bi to bio realan razlog za rast cijene pekarskih proizvoda“, podvukao je Poričanin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?