Pretjerali ste za blagdane i osjećate da vam treba detoks?

Evo kako oporaviti organizam, jedna je stvar ključna ako želite uspjeti

05.01.2024.
u 15:36

Nakon razdoblja obilne hrane, slatkiša, mnogo alkohola i noćnih zabava, mnogi od nas osjećaju se teže, umornije, tromo i bezvoljno. Prosinac je tradicionalno mjesec obilja i neumjerenosti. Sad je iza nas, zakoračili smo u novu godinu i krajnje je vrijeme da se vratimo „na tvorničke postavke” i damo tijelu da se odmori prije nego nastavimo dalje živjeti umjerenije i zdravije. Zato mnogi početkom godine često razmišljaju o detoksu, čišćenju organizma od svega što su u prethodnim danima unijeli u njega. Evo što trebate znati ako se spremate za neku verziju čišćenja organizma, a donosimo i nekoliko savjeta za uspješan i učinkovit detoks.

KAKO ZNATI TREBA LI MI DOISTA DETOKS? SAMO SLUŠAJTE SIGNALE SVOG TIJELA

Često ste umorni, boli vas glava, nemate energije za svakodnevne zadatke i obveze? To su sve jasni znakovi da ste pretjerali u ugađanju sebi. Nakon blagdanskog pretjerivanja želudac nam zna reagirati i na sasvim običnu hranu, što je još jedan znak da mu treba odmor. Naravno, tu su i vidljivi signali: višak kilograma, loš ten, nadutost…

KAKO POČETI? MOŽETE NAGLO, ILI MIJENJATI JEDNU PO JEDNU NAVIKU

Svi smo mi različiti, nekome odgovara „šok terapija” i bez problema žive sedam dana samo na svježe cijeđenim sokovima, no drugi će se od toga osjećati još gore. Zato je važno da poznajete svoje tijelo i odlučite koji je pristup najbolji za vas. Ako ste od onih koji ne reagiraju najbolje na nagle promjene, uvedite najprije jednu, jednostavnu zdravu naviku, primjerice čaša vode s limunom svako jutro, pa izbacite slatkiše, potom uvedite fizičku aktivnost…

NAJPOPULARNIJE DETOKS PROGRAME PRATE TISUĆE LJUDI, ODABERITE NAJBOLJI ZA SEBE

Jedna od najradikalnijih detoks metoda je čišćenje cijeđenim sokovima. To znači da tijekom tri, četiri ili u najdrastičnijem slučaju čak sedam dana ne unosite ništa od krute hrane, već si pripremate smoothije od voća i povrća i konzumirate ih tijekom dana. Jednostavniji je program koji promovira izbacivanje nezdravih namirnica i navika, te uvođenje novih, zdravih. Primjerice, izbacite na određeni period slatko i proizvode od bijelog brašna i počnite piti svaki dan biljni čaj s limunom.

Ako vam se čini da ste konzumirali previše mesa, odlučite se na „veganski tjedan” pa tijekom određenog razdoblja konzumirajte samo hranu biljnog podrijetla. Pretjerivali ste u alkoholu? Probajte izdržati cijeli mjesec bez piva i gemišta, to je svjetski trend i zove se „dry January”, odnosno suhi siječanj, kad se ljudi odriču pića nakon prosinačkog pretjerivanja na božićnim sajmovima. Ključ je da što više tih zdravih navika zadržite i nakon razdoblja detoksa, te da nastaviti jesti puno voća i povrća i budete umjereni s mesom i alkoholnim pićima.

NE VJERUJTE „ČAROBNIM” PROIZVODIMA ZA DETOKS, NIJEDAN NEMA NAJVAŽNIJI  SASTOJAK – A TO JE USTRAJNOST

Prilikom pretraživanja riječi „detoks” na internetu ćete naći pregršt reklama za čarobne prahove, čajeve i slične napitke koji obećavaju fantastične rezultate u kratkom razdoblju. Ne treba vam to, novac radije utrošite na to da napunite hladnjak svježim voćem i povrćem i zdravim namirnicama te se disciplinirajte u izbjegavanju svega što vam škodi. Najvažniji sastojak detoksa, koji nitko nije uspio ugurati u neku bočicu čarobnog napitka, je ustrajnost. Ne odustajte i zacrtajte si koji je vaš cilj. Je li to dva, tri kilograma manje, manja nadutost, više energije, svježiji ten?

NE ZABORAVITE SE KRETATI I BORAVITI ŠTO VIŠE NA SVJEŽEM ZRAKU

Prehrana nam daje energiju i nutrijente za svakodnevno funkcioniranje, ali za kompletan detoks morate očistiti i svoj um. Šetnja od pola sata, sat dnevno, bez gadgeta i distrakcija, čini dobro i vašem tijelu i glavi. Postavite si cilj da hodate svaki dan 10 tisuća koraka, vozite bicikl 10 kilometara, pretrčite pet kilometara… Što god je od toga za vas realno i dostižno neka bude vaš dnevni cilj i zadatak tijekom vremena detoksa. I svakako zadržite tu naviku i kad siječanjski detoks završi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?