naučite

Evo kako pravilno spremati namirnice u kuhinji

hladnjak
Thinkstock
20.01.2020.
u 17:42

Jednostavna odluka kao što je stavljanje hrane u hladnjak nekim namirnicama može promijeniti kemijske spojeve i njihovu hranljivu vrijednost. Zbog toga ovu hranu nikada ne biste smjeli staviti u hladnjak.

Krumpir

Krumpir je najbolje čuvati u hladnom i tamnom okruženju, ali hladnjak je previše hladan. Hladnoća razgrađuje škrob u krumpiru stvarajući gustu, sluzavu teksturu. Također, škrob se počinje pretvarati u šećer, što utječe na okus krumpira, piše Index.hr. 

Luk i češnjak

Luk se brže kvari u hladnjaku, nego u smočnici ili u kuhinji. Najbolje ga je čuvati na sobnoj temperaturi, ali zaštićenog od direktne Sunčeve svjetlosti. Kada ogulite i narežete luk i želite ga ohladiti, stavite ga u vrećicu sa zatvaračem i smjestite u najniži dio hladnjaka, koji je namijenjen povrću.

Češnjak gubi svoj okus ako se čuva u hladnjaku i zato ga je najbolje držati u hladnoj prostoriji, u papirnatoj vrećici. Kada uzmete jedan češanj češnjaka, glavica će početi polako propadati, te je preporuka ostale češnjeve iskoristiti u idućih 10 dana.

Dinja i lubenica

Dinje i lubenice najbolji okus imaju kada se čuvaju na sobnoj temperaturi. Neka istraživanja čak pokazuju da će rashlađivanje dinje ili lubenice brže razgraditi antioksidanse, pa je njihovo konzumiranje na sobnoj temperaturi zdravije.  Ipak, ako je ne pojedete cijelu i nakon rezanja ostane neki komad, možete ga čuvati u hladnjaku oko 3 do 4 dana.

Med

Med će se kristalizirati ako se čuva u hladnjaku i gotovo ga je nemoguće koristiti. On se može jako dugo čuvati na sobnoj temperaturi, a ako vam se slučajno kristalizirao i očvrsnuo, možete ga vratiti u prvobitno stanje tako što ćete teglu s medom blago zagrijati u toploj vodi.

Kava

Kava se nikako ne smije stavljati u hladnjak. Hlađenje će uzrokovati kondenzaciju i to će rezultirati lošijom kvalitetom. Kava se uvijek drži na sobnoj temperaturi i u hermetički zatvorenoj posudi kako ne bi gubila miris.

Rajčica

Iako puno povrća zahtijeva biti u hladnjaku, rajčica nije jedna od njih. Hladnoća u hladnjaku će uništiti okus rajčice i napraviti joj strukturu “brašnjavom”. Najbolje ju je čuvati u prohladnoj prostoriji. Ako rajčica nije sasvim zrela, možete ju staviti na osunčani prozor. Ako je previše zrela, najbolje ju je čim prije skuhati, a onda ju možete čuvati u hladnjaku, navodi Health & Human Research.

Jabuke

Možete ih držati u hladnjaku ako volite hladne jabuke, ali nema potrebe za tim. Zapravo, hlađenje će uništiti njihovu hrskavost. Jabuke mogu nekoliko tjedana izdržati na sobnoj temperaturi. Ako ih do tada ne pojedete, možete ih staviti u hladnjak kako biste im produžili svježinu još nekoliko dana.

Koštunjavo voće

Koštunjavo voće kao što su breskve, nektarine, marelice i šljive najbolje sazrijeva na sobnoj temperaturi. Idealno ga je čuvati u papirnatim vrećicama u smočnici. Međutim, ako je voće previše zrelo i ne možete ga pojesti odmah, donji dio hladnjaka namijenjen povrću može ga sačuvati kako se ne bi pretvorilo u kašu još nekoliko dana.

Ljuti umak

Možete ga držati u hladnjaku, ali zapravo, nema potrebe. Hladnoća će samo izvući ljuti okus iz umaka, a u njemu ima dosta octa koji sprječava razvoj bakterija.

Dakle, čuvanje ove hrane izvan hladnjaka će vam omogućiti zadržati okus i teksturu duže nego da je u hladnjaku. Međutim, ako je neko voće ili povrće već previše zrelo, hladnjak ga može sačuvati još nekoliko dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije