moguće je

Evo kako se riješiti ispucalih vrhova kose bez odlaska frizeru

18.05.2021.
u 21:32

Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na pojavu ispucalih vrhova, a prvenstveno se odnose na njezino tretiranje

Kosa vam je napokon narasla nekoliko centimetra, no sada se suočavate sa ispucalim vrhovima? Prije nego se uputite prema frizerskom salonu, uz pravilnu njegu kose postoji nekoliko alternativa koje pomažu u ovom čestom problemu, piše Tportal.hr. 

Da kosa ima ispucale vrhove, sasvim je jasno ukoliko ju ne možete pročešljati s lakoćom, a osim toga izgleda beživotno, nedostaje joj sjaja i pod prstima ima grub i neugodan osjećaj. Uz hrapavost, prirodno se javljaju lomovi koji se prepoznaju po malim bijelim točkivama na vrhovima kose, piše Tportal.hr. 

Što uzrokuje pojavu ispucalih vrhova?

Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na pojavu ispucalih vrhova, a prvenstveno se odnose na njezino tretiranje. Prema riječima firzerskih stilista, kosa se posebno oštećuje pod kemijskim i toplinskim utjecajem. Strukturne promjene na kosi uzrokovane bojanjem ili trajnom mogu ozbiljno oštetiti kosu, stoga je bitno dobiti i primijenjivati svakodnevne savjete o njezi kose i potencijalnim rizicima.

Osim navedenog, često stiliziranje kose i nedovoljna briga o kosi i vlasištu dovoljne su da se suočite s problemom ispucalih vrhova. Prema riječima frizerskih stilista, one dame koje kosu često izlažu vrućim proizvodima poput pegle za kosu, štetu na kosi mogu očekivati relativno brzo. Za sve one dame koje o duljini svoje kose brinu same, frizerski stilisti upozoravaju da navedeno prestanu činiti s tipičnim i nerijetko tupim škarama iz kućanstva jer se zahvaljujući njima kosa dodatno oštećuje.

Što pomaže u borbi s ispucalim vrhovima?

Može li slomljena kosa opet biti zdrava pitanje je koje si brojne dame postavljaju, no na njihovu žalost, to nije moguće. Ipak možete učiniti da izgleda zdravije. Kako biste spriječili pojavu ispucalih vrhova, ne postoji bolje rješenje od poduzimanja preventivnih mjera i proizvoda za pravu njegu kose.

Zaštita od topline

Prije svakog tretiranja kose fenom ili peglom za kosu, potrebno ju zaštiti od topline, a navedeno se postiže prikladnim sprejevima kao i laganim, tekućim proizvodima čija je glavna namjena zaštita od pojave problema ispucalih vrhova koju uzorkuju navedeni alati za stiliziranje kose. Na mokru kosu uvijek je dobro nanijeti sprej ili tekućinu za zaštitu od topline koji ćete potom umasirati u kosu.

Frizerski stilisti uvjeravaju da čak i slomljena kosa može izgledati zdravom ukoliko ju jednom tjedno tretirate hidratantnim proizvodima.

Pravilno pranje kose

Kada perete kosu, šampon biste uvijek trebali umasirati samo na vlasište kose, a kada ga isperete, sasvim dovoljna količina šampona prolazi ostatkom kose sve do vrhova. Ovaj način pranja kose sprječava sušenje vrhova a, kako ističu frizerski stilisti, korištenje regeneratora je obavezno jer zatvara kutikule vlasi koje otvara šampon.

Koristite zaštitu od sunca

Osobito u vrućim, ljetnim mjesecima kosa je sklona lomljenju i poprimanju ispucalog izgleda zahvaljujući UV zračenju. Osim različitih pokrivala za glavu, također se može koristiti posebna njega koja se nanosi izravno na vlasište i kosu. Kako naglašavaju frizerski stilisti, kosu je uvijek potrebno isprati slatkom vodom nakon što smo ju smočili u slanoj, morskoj vodi jer i ona isušuje kosu, baš poput sunčevih zraka.

Koristite prave dodatke za kose

Čak i korištenje pojedinih dodataka za kosu može rezultirati pojavom ispucalih vrhova. Trake za kosu s metalnom kopčom, prema riječima frizerskih stilista, trebali bismo izbjegavati u širokom luku, a umjesto njih koristiti široke gumice od mekanih tkanina koje, igrom slučaja, ponovno slove za veliki hit na modnoj sceni.

Najbolji kućni lijek za ispucalu kosu

Stavljanje ulja na krajeve kose prije njezinog pranja metoda je koju brojni frizerski stilisti ističu kao djelotvornu u postizanju zdravijeg izgleda ispucale kose. Maslinovo ili kokosovo ulje koje se nalazi u brojnim kućanstvima idealno je za zaštitu kose prilikom pranja.

Kada škare pomažu kod ispucale kose?

Redovito šišanje najučinkovitija je metoda u borbi s ispucalim vrhovima i kosom sklonom lomljenju, Ukoliko primijetite da je vaša kosa sve kraća, tanja i lomljiva ili jednostavno ne želi biti dulja, neophodnu ju je redovito održavati šišanjem, a na taj način sprječavate i pojavu ispucalih vrhova.

Kako ističu frizeri, pojavu ispucalih vrhova često ne može obuzdati ni šišanje stoga biste trebali žrtvovati nekoliko centimetara kose svakih nekoliko tjedana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?