Istraživanje otkriva

Evo koji poslovi su najstresniji

konobar
Profimedia
07.11.2016.
u 11:48

Znanstvenici tvrde da konobari imaju 58 posto veći rizik od srčanih problema

Prema istraživanju objavljenom u magazinu Neurology, najstresniji posao je biti konobar. Za razliku od toga, najmanje stresa na poslu imaju znanstvenici i arhitekti te oni koji obavljaju pasivne poslove poput domara, rudara i fizičkih radnika.

Iako bi na pitanje koja je profesija najstresnija mnogi odgovorili neurokirurg, liječnik, deminer ili rudar, novo istraživanje pokazuje da su robovski, nezahvalni poslovi, kao što je konobariranje, najstresniji te da najviše štete zdravlju.

Kineski znanstvenici tvrde da ti radnici imaju 58 posto veći rizik od srčanih problema, a češće obolijevaju i od ishemijskog moždanog udara, najčešćeg moždanog udara izazvanog blokadom protoka krvi. 

Istraživanje pokazuje da se osobe koje rade veoma stresne poslove manje brinu o sebi i često pribjegavaju porocima, prenosi Klix.ba. 

Znanstvenici kažu da stres najviše ovisi od osjećaja kontrole i poštovanja. Iako liječnici, nastavnici i slične profesije imaju mentalno teže poslove, osjećaju se poštovano i zato nisu pod stresom. Suprotno tome, poslovi u uslužnoj djelatnosti se uglavnom ne cijene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?