loše vijesti

Evo što se dogodi s vašim tijelom kada pijete energetska pića

27.04.2017.
u 15:58

Nova studija je pokazala da energetska pića mogu izazvati potencijalno štetne promjene u radu srca i krvnog tlaka.

Ukoliko volite započeti dan s energetskim napitkom, donosimo vam loše vijesti: ti napitci su opasniji za srce od samog kofeina.

Nova studija je pokazala da energetska pića mogu izazvati potencijalno štetne promjene u radu srca i krvnog tlaka. 

Emily Fletcher i njezin tim istraživača s Medicinskog centra David Grant u Kaliforniji angažirali su 18 zdravih dobrovoljaca u dobi od 40 godina i manje.

Ovi dobrovoljci su ili pili dva energetska napitka ili piće s istom dozom kofeina koje je sadžavalo sok od limete ili trešnje. Oba pića sadrže istu količinu kofeina, odnosno prosječnu količinu kofeina koju Amerikanci dnevno konzumiraju.

Nakon šest dana, sudionicima su zamijenili pića, prenosi N1. 

Nakon što ispiju piće, stavljali su im elektrokardiogram - aparat koji prati električnu aktivnost srca i krvni tlak koji je mjeren u intervalima u naredna 24 sata. Dok se krvni tlak na početku povećao u obje grupe, bio je "znatno veći" šest sati nakon ispijanja energetskih napitaka.

Onima koji su pili energetska pića veći interval je pokazivao elektrokardiogram nakon dva sata od ispijanja.

Također je bio zabilježen povećan broj posjeta hitnoj pomoći koje su povezane s potrošnjom energetskih pića, što uzrokuje nenormalan ritam srca i druge probleme.

Dok se male doze kofeina smatraju sigurnim, energetska pića uključuju različite "energetske mješavine".

Istraživači su zaključili da bi oni koji imaju određene srčane tegobe trebali razmisliti o unosu energetskih napitaka u svoj organizam, kao i da se više istraživanja treba uraditi u vezi ove teme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije