važni znakovi

Evo što sve problemi s kosom govore o vašem zdravlju

13.05.2019.
u 20:55

Obično se najčešće brinemo oko dosadnog izrasta, neposlušne kose ili boje koju bi trebalo obnoviti kod frizera, no stanje kose i vlasišta puno više otkriva o našem zdravlju nego što mislimo. Baš kao i naše tijelo, kosa također reagira na bolesti, stres ili terapiju lijekovima, piše Tportal.hr. 

Evo što stanje kose otkriva o vašem zdravlju:

Opadanje kose

Ispadanje kose je normalno i stručnjaci procjenjuju kako dnevno izgubimo stotinjak vlasi, no sve više od toga moglo bi biti posljedica loše prehrane. Ispadanje kose može biti povezano i s određenim šokom koji je zadesio organizam uslijed operacije, porođaja, stresa i sl. Kosi su potrebni proteini, željezo, cink, vitamin A i omega-3 masne kiseline kako bi ostala zdrava i sjajna.

Prhut

Ovo je vrlo neugodna pojava koja pogađa gotovo 40 posto odrasle populacije, a uzrokuje je gljiva Pityrosporum ovale koja se u određenim uvjetima (stres, klimatske ili hormonalne promjene) počinje brže razmnožavati, uzrokujući pojačano lučenje loja čiji produkti dovode do iritacije kože i pojačanog odumiranja stanica, a kao rezultat javlja se prhut. Pojava prhuti može biti vezana i uz ekcem, psorijazu, masnu kožu ili pretilost, upozoravaju stručnjaci.

Suhe i lomljive vlasi

Iako ovakva kosa može biti rezultat pretjeranog bojanja, pretjerivanja s peglanjem ili figarom te vremenskih uvjeta, ponekad je i posljedica zdravstvenih problema poput Cushingova sindroma i poremećaja rada nadbubrežne žlijezde.

Suha i tanka kosa

Ako vam je kosa tanka bez nekog posebnog vanjskog uzroka, možda biste trebali provjeriti rad štitnjače - neaktivna tiroidna žlijezda uzrokuje hipotireozu.

Pojava preuranjenih sijedih

Pojava sijedih prije 35. godine života ukazuje na nedostatak vitamina B12 i B9, poznatog kao folna kiselina. Dokazano je kako ti vitamini, uz izlaganje suncu, stvaraju moćnu kombinaciju koja pomaže u obnavljanju pigmentacije na mjestima na koži i kosi na kojima se prestao proizvoditi melanin.

Masna kosa

Mogući uzroci pretjeranog mašćenja kose mogu biti stres, konzumiranje previše mlijeka i - opekline od sunca. Neće samo žestoka tjelovježba uzrokovati masnu kosu, već i stres. Naime, stanje stresa će podići razinu kortizola koji proizvodi vaše tijelo, pa će i vlasište proizvesti više ulja. Zvuči nevjerojatno, ali i opekline od sunca izazivaju mašćenje kose. Ako se često izlažete suncu, pripazite i na vlasište koje može proizvesti više sebuma nego inače zbog gubitka vlage.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?