sarajevo

EYOF službeno otvoren

Klix.ba
10.02.2019.
u 20:38

Na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu večeras je svečanom ceremonijom zvanično otvoren 14. Europski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će se do 16. veljače održavati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, prenosi Klix.ba

Ceremonija otvaranja počela je ulaskom Vučka na stadion, simbola Zimskih olimpijskih igara iz 1984. godine koje su održane u Sarajevu, a nastavljen je muzičko-zabavnim programom. Zastavu naše države na stadion je unijela počasna jedinica Oružanih snaga BiH. Vojni orkestar Oružanih snaga BiH je intonirao himnu Bosne i Hercegovine, a nakon toga uslijedio je defile takmičara u kojem je sudjelovalo 46 zemalja.

Uslijedio je drugi dio muzičko-zabavnog programa uz izvođenje "Ode radosti", a nakon toga govore su održali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, predsjednik Evuropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, nakon čega su igre i službeno otvorene

EYOF 2019, najveći multi-sportski događaj za mlade Europe, za BiH predstavlja najznačajniji sportski događaj još od XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Pored fantastične prilike koju nudi mladima u vidu sticanja obuke i iskustva, ovaj događaj predstavlja i veliku šansu za promociju bh. turizma, posebno zimskog, te svih planina koje se nalaze oko Sarajeva i Istočnog Sarajeva. 

Bajku, koja nosi slogan "We create together" (Stvaramo zajedno), upotpunile su brojne poznate osobe iz sportskog života, iz vremena Zimskih olimpijskih igara 1984. te najmlađi građani Sarajeva i BiH koji su igrali i pjevali. Maskote Vučko i Groodvy simbolično su se rukovali povezujući tako 1984. i 2019. godinu, kao i sve ono što se događalo u tih 35 godina; svi ti usponi i padovi koji će biti zapečaćeni EYOF-om, dokazom da se može zajedno i da se zajedno ide prema naprijed.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije