Svinje iz Slovačke se uvoze u BiH

Farmeri u strahu od afričke kuge svinja, prenosi se i preko vozila, odjeće...

13.11.2017.
u 19:20

Iz Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske pozivaju nadležne u Bosni i Hercegovini da “prepišu” danske mjere zaštite pri uvozu svinja iz Slovačke zbog opasnosti od širenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja, piše Večernji list BiH.


Kako su priopćili iz Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, danska Uprava za veterinarstvo uvela je obvezu da svi kamioni koji služe za prijevoz stoke, a dolaze iz Slovačke, moraju provesti u karanteni sedam dana prije utovara svinja u toj državi, dok se svinje iz Slovačke nesmetano uvoze u Bosnu i Hercegovinu.


Afrička kuga svinja je oboljenje prouzročeno virusom od kojeg obolijevaju isključivo domaće i divlje svinje.

Bolest se može prenijeti izravnim kontaktom između zdravih i zaraženih svinja ili neizravnim putem proizvoda zaraženih svinja ili preko vozila, odjeće i drugog materijala koji je bio u kontaktu sa zaraženim svinjama.

Prema ranijim upozorenjima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, trenutačno ne postoji cjepivo ili terapija protiv virusa ove bolesti, zbog čega je jako važno da bude spriječen njezin prodor u našu zemlju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?