dostavljena prva presuda

FBiH gubi sporove pred Europskim sudom zbog neizmirenih presuda

07.03.2021.
u 21:00

Europski sud za ljudska prava donio je prvu presudu koja se tiče isplate neizmirenih sudskih presuda na teret Federacije BiH. Federalno ministarstvo financija zaprimilo je 22. siječnja 2021. presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Maja Vlaho protiv BiH”, ap. br. 15676/20., piše Večernji list BiH

Naime, Europski sud za ljudska prava dostavio je 10. prosinca 2020. Uredu zastupnika Vijeća ministara BiH za zastupanje pred Europskim sudom za ljudska prava presudu kojom je utvrđena povreda Konvencije i Protokola u odnosu na neizvršavanje domaćih odluka u odnosu na žalbu Vlaho protiv BiH.

- Navedenom presudom utvrđeno je da je tužena strana dužna osigurati, na odgovarajući način, u roku od tri mjeseca, izvršenje neizvršenih domaćih odluka te, osim toga, isplatiti u korist žaliteljice Maje Vlaho nadoknadu u visini od 1000 eura. Rok za isplatu navedenih obveza je 10. ožujka 2021. - navodi se u informaciji o presudi Europskog suda za ljudska prava u odnosu na neizvršavanje domaćih sudskih odluka, koju je sastavilo Federalno ministarstvo financija.

Budući da je navedena odluka prva presuda Europskog suda za ljudska prava koja se tiče isplate neizmirenih sudskih presuda na teret Federacije BiH, predstavnici Federalnog ministarstva financija održali su 28. siječnja sastanak s Uredom zastupnika Vijeća ministara pred Europskim sudom za ljudska prava. Tijekom sastanka priopćeno je kako je Ured zastupnika do sada zaprimio obavijesti o 40 žalitelja pred Sudom, koje se tiču neizmirenih sudskih presuda na teret FBiH i čiji su postupci u tijeku. Kako je navedeno, moguće je da su se sudu obratili i drugi žalitelji o kojima još nije došla obavijest Uredu zastupnika.

- Takvi predmeti razmatraju se pred tročlanim sudskim vijećem te, u slučaju da presude domaćih sudova nisu provedene, odnosno nisu isplaćeni dosuđeni odnosi, relativno brzo donose odluke protiv BiH - navedeno je. Sud odlukama presuđuje da se cjelovit iznos presude mora izmiriti u roku od tri mjeseca te dodatno dodjeljuje žalitelju iznos od obično 1000 eura i odvjetničke troškove, obično oko 250 eura.

- Činjenica da u proračunu nije planiran dovoljan iznos za isplatu presuda nije argument koji Sud prihvaća (presuda iz 2005. “Ruža Jeličić protiv BiH”) - naveli su iz Ureda. Neizvršenje ili onemogućavanje izvršenja presude Europskog suda je ne samo reputacijski loše za BiH u pogledu stabilnosti pravosuđa nego je i kazneno djelo za koje prijeti kazna od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. - Sud bi prestao prihvaćati žalbe ako bi FBiH realno dokazala kako nije u financijskoj mogućnosti izmirivati presude, kao što je to učinio u slučajevima četiriju županija, koje su usvojile svoje akcijske planove za izmirenje presuda - mišljenja su u Uredu i smatraju kako je potrebno čim prije usvojiti akcijski plan na razini Vlade FBiH.

Europski sud za ljudska prava objavio je u četvrtak, 11. veljače 2021., na svojoj internetskoj stranici još tri presude kojima se dosuđuje pravo ukupno sedam žalitelja na nadoknadu po 1000 eura pojedinačno te isplatu cjelovite presude s kamatama u roku od tri mjeseca. Može se očekivati kako će Sud i u drugim sličnim predmetima postupati na isti način, navodi se.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?