Proračunska sredstva

FBiH izdvaja milijun KM za obrazovanje i besplatne udžbenike

28.04.2021.
u 09:05

Kad je riječ o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju u FBiH, činjenično stanje na terenu je takvo da je potrebno ulaganje u tu oblast na svim razinama kako bi se premostile nagomilane poteškoće u tom sektoru, piše Večernji list BiH.

Stoga je Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, donijela odluku o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera, a koji su utvrđeni proračunom za 2021. godinu Ministarstva obrazovanja i znanosti Federacije BiH.

Četiri vrste projekata

U drugom dijelu dokumenta, u kojem se ističe sedam programa i projekata, naglašen je program raspodjele sredstava za financiranje obrazovanja u iznosu od milijun konvertibilnih maraka. Sredstva se dijele u četiri segmenta. Prvi i najvažniji dio ovog programa predstavlja nabava besplatnih udžbenika te se za tu namjenu izdvaja 450.000 KM. Sredstva će se primarno upotrijebiti za besplatne udžbenike učenicima šestog razreda osnovnih škola, i to prvenstveno onima koji su u stanju socijalne potrebe. Svrha je osiguranje besplatnog osnovnog obrazovanja u skladu s člankom 16. Okvirnoga zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH. Ta nabava bit će realizirana u suradnji sa svim županijskim ministarstvima obrazovanja. Visina dodijeljenih novčanih sredstava bit će određena uzimajući u obzir broj učenika koji će pohađati šesti razred osnovne škole u školskoj godini 2021./2022. te socijalno i ekonomsko stanje županije.

Drugi dio ovog programa primarno se odnosi na potporu školovanju Roma, tj. pomoć najboljim učenicima te potporu knjižnicama osnovnih škola. Za to će se osigurati ukupno 160.000 KM. Svrha je omogućiti djeci romske nacionalnosti redovito pohađanje nastave, afirmaciju znanja i potporu najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u FBiH. Također će dio ovih sredstava biti rezerviran za opremanje školskih knjižnica potrebnim materijalima, što će u konačnici doprinijeti jačanju jezično-komunikacijskih kompetencija učenika i nastavnika. Potporom projektima opremanja i nabave nastavnih sredstava radi poticanja primjene suvremenih i inovativnih metoda te oblika odgojno-obrazovnoga rada unaprijedit će se kvalitetu i inkluzivnost odgoja i obrazovanja te će se doprinijeti razvoju funkcionalnih znanja i vještina djece predškolske dobi i učenika javnih osnovnih i srednjih škola u FBiH.

Treći segment, kada je riječ o financiranju obrazovanja u ovom entitetu, jest onaj koji se odnosi na obuku, stručno osposobljavanja i usavršavanja odraslih osoba s fokusom na žene, a sve to radi lakše integracije na tržište rada. Za taj dio planirano je izdvajanje iz transfera u iznosu od 360.000 KM.

Osnovno i srednje školstvo

Program je primarno namijenjen javnim srednjim školama koje izvode i realiziraju programe obuke, stručnog osposobljavanja ili usavršavanja i nevladinim organizacijama koje realiziraju navedene programe u suradnji s javnim srednjim školama. Projekti koje odobri u ovom sektoru Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti bit će podržani u maksimalnoj vrijednosti do 7000 KM.

Posljednji, četvrti segment financiranja usko je vezan uz prosvjetne djelatnike i odnosi se na izdvajanja za uvezivanje radnog staža prosvjetara i utvrđivanje smjerova u oblasti poboljšanja odgoja i obrazovanja u FBiH. Za te dvije namjene osiguran je novac u iznosu od 30.000 KM.

To se posebno odnosi na uplatu doprinosa na zahtjev prosvjetnih djelatnika koji su radili u eksteritorijalnim školama za vrijeme i poslije rata u BiH te uplatu doprinosa prosvjetnim djelatnicima za MIO za razdoblje koje su radili u eksteritorijalnim školama za vrijeme i poslije rata u BiH po obračunu Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Ta financijska sredstva bit će dodijeljena odlukom federalnog ministra obrazovanja i znanosti, na prijedlog posebno formiranoga povjerenstva i Stručnog kolegija Ministarstva, a na osnovi projekata koje su kandidirala županijska ministarstava nadležna za obrazovanje.

Kako je vidljivo iz spomenutog projekta, riječ je o programima u sferi osnovnog i srednjeg obrazovanja i riječ je o vitalnim programima za unapređenje u svim sferama ovih dvaju segmenta obrazovanja.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?