POZIV ČOVIĆA:

FBiH mora spasiti Aluminij, a potrebna jasna potpora RH i BiH

Dragan Čović
Foto: VL FOTO
08.04.2014.
u 09:28

Objasnio je kako Vlada FBiH ima najveću odgovornost pomoći Aluminiju budući da može osigurati jeftiniju opskrbu električnom energijom, što je i uzrok najvećih problema ove kompanije

Predsjednik HDZ-a BiH izrazio je u jučer očekivanje da će hrvatski predsjednik Ivo Josipović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tijekom današnjeg posjeta Mostarskom sajmu podržati opstanak mostarske kompanije Aluminija koja se našla u problemima zbog blokade računa, visokim gubitcima i dugovanjima. Čović je na konferenciji za novinare u Mostaru istaknuo kako se Aluminij mora spasiti te da obje države imaju za to interes budući da imaju vlasničke udjele.

“Siguran sam da će predsjednici Izetbegović i Josipović pri obilasku sajma poseban naglasak staviti na štand Gospodarske komore Mostara na kojem izlaže i Aluminij. Tu će sigurno poslati određene poruke jer je Aluminij u vlasništvu i BiH i Hrvatske. Postoji potreba obje strane da se pomogne Aluminiju, ozbiljnoj instituciji koja najviše izvozi iz BiH”, rekao je Čović upitan o blokadi računa ove kompanije.

Mora preživjeti

Objasnio je kako Vlada FBiH ima najveću odgovornost pomoći Aluminiju budući da može osigurati jeftiniju opskrbu električnom energijom, što je i uzrok najvećih problema ove kompanije.

“Aluminij se opskrbljuje strujom u državnom vlasništvu. Iza Aluminija se mora stati i on mora preživjeti”, istaknuo je Čović. Dodao je da se radi o nositelju razvoja Hercegovine i BiH. Glavni direktor Aluminija iz Mostara Željko Kordić podnio je prošloga tjedna ostavku na to mjesto, nakon što su toj kompaniji blokirani računi.

Uprava Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne blokirala je račune Aluminija nakon što je dug za potrošnju električne energije dosegnuo iznos od 44 milijuna eura, dok Vlada Federacije BiH unatoč obećanjima nije poduzela ništa kako bi se olakšalo poslovanje ove posrnule tvrtke.

Struja je ključ

Zbog visoke cijene električne energije koju kupuje od Elektroprivrede Herceg Bosne sa sjedištem u Mostaru i niske cijene metala na svjetskome tržištu, Aluminij po toni gubi 600 dolara. Istodobno neusporedivo jeftiniju cijenu električne energije plaćaju tvrtke u većinskom bošnjačkom dijelu Federacije BiH, koje opskrbljuje Elektroprivreda BiH sa sjedištem u Sarajevu. U mostarskome Aluminiju Vlada Federacije BiH je suvlasnik 44 posto udjela, kao i predstavnici malih dioničara, dok 12-postotni udio ima hrvatska Vlada. Dugovanje Aluminija prema dobavljačima i bankama zajedno s gubitkom iznosi oko 190 milijuna eura.

Ključne riječi

Komentara 2

JM
jezero-matica
15:09 09.04.2014.

Zupanije s Hrvatskom vecinom pune Federalni proracun,koji se djeli muslimanskim privatnim subjertima.Prosao je Turski Zulum, valjda ce i ovo haracenje proci.

BR
brodarevac
15:44 08.04.2014.

to Čoviću treba para za izbore pa preko Aluminijuma želi da obezbjedi. Sve ostalo je prodao da bi sagradio hacijendu i pomjerio tok rijeke.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije