Otkrivamo

FBiH ne može vlastitu imovinu dati na korištenje Mostaru

12.11.2015.
u 09:00

Mostar je zatražio eksproprijaciju zemljišta za školu u Zaliku

Zbog neusklađenosti određenih zakonskih rješenja s Ustavom FBiH, došlo je do apsurdne situacije u kojoj Federacija ne može raspolagati vlastitom imovinom, piše Večernji list BiH.

Zahtjev Mostara

Naime, Vlada FBiH je na svojoj posljednjoj sjednici razmatrala zahtjev da se u svrhu izgradnje deniveliranog pješačkog prijelaza u naselju Zalik - Osnovna škola "Zalik" u Mostaru izvrši eksproprijacija dijela zemljišta čiji je vlasnik, međutim, prema zaključku Federalne uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, FBiH ne može dati dopuštenje za korištenje ovog zemljišta. Grad Mostar je Vladi Federacije BiH uputio zahtjev za davanje pisane suglasnosti za dobivanje vlasništva nad nekretninama prije pravomoćnosti odluke o eksproprijaciji radi izgradnje deniveliranog pješačkog prijelaza u naselju Zalik - Osnovna škola "Zalik", na što je Vlada FBiH zadužila Federalnu uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove da napravi zaključak u vezi sa spomenutim zahtjevom. "Iz zahtjeva proizlazi da se Javno pravobraniteljstvo grada Mostara Vladi FBiH obraća radi predaje u vlasništvo izvlaštenih nekretnina prije pravomoćnosti odluke o izvlaštenju. To se može shvatiti samo kao zahtjev korisnika izvlaštenja za postupanje Vlade FBiH u smislu Zakona o izvlaštenju. U tom pogledu, stvari su jasne i negativan odgovor na tako opredijeljen zahtjev je izvjestan", stoji u obrazloženju Federalne uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Nadalje, navode kako je presudom Ustavnog suda FBiH od 21. listopada 2014. utvrđeno da određene odredbe Zakona o izvlaštenju nisu suglasne Ustavu Federacije BiH, što znači da Vlada FBiH od dana objave ove presude u službenom glasilu više nema zakonske ovlasti donositi odluke kojima korisnicima izvlaštenja dopušta ulazak u vlasništvo nad izvlaštenim nekretninama prije pravomoćnosti odluke o izvlaštenju, odnosno prije isplate naknade za izvlaštene nekretnine. "Vrijedi podsjetiti da će ovakvo stanje trajati sve dok se u odgovarajućoj proceduri zakonske odredbe koje su proglašene neustavnim usklade s odlukom i stajalištima Ustavnog suda FBiH, zbog čega je Vlada FBiH usvojila prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvlaštenju i po žurnom postupku ga uputila u parlamentarnu proceduru, a koji predviđa i novu odredbu koja bi Vladi FBiH ponovno omogućila da u iznimnim situacijama donese odluku kojom korisniku izvlaštenja dopušta vlasništvo nad izvlaštenim nekretninama prije pravomoćnosti odluke o izvlaštenju, odnosno prije konačne isplate naknade za izvlaštene nekretnine, te na taj način djelotvorno intervenira i spriječi eventualne blokade u procesu realizacije važnih javnih investicija", navodi se u obrazloženju Federalne uprave, piše Večernji list BiH.

Sporazumno rješenje

Naglašavaju da, zbog svega navedenog, Vlada FBiH trenutačno nema osnove u skladu s važećim Zakonom o izvlaštenju po zahtjevu Javnog pravobraniteljstva grada Mostara donijeti odluku kojom korisniku izvlaštenja dopušta dobivanje vlasništva nad izvlaštenim nekretninama prije pravomoćnosti odluke o izvlaštenju. S druge strane, navode da bi Federalno pravobraniteljstvo i Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH trebali ispitati mogućnost sporazumnog rješenja pitanja dobivanja vlasništva nad nekretninama izvlaštenim odlukom Odjela za financije i nekretnine grada Mostara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?