problemi se nastavljaju

FBiH neće do Nove godine dobiti proračun za 2018.?

Fena
28.12.2017.
u 18:06

Sudeći po današnjim događajima u Parlamentu, Federacija BiH neće dobiti na vrijeme, do 1. siječnja 2018.,  proračun za narednu godinu.

Bez proračuna, mora imati odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca 2018., koju predlaže Vlada, a moraju odobriti oba parlamentarna doma da bi stupila na snagu.

I za proračun je potrebna dvodomna podrška u Parlamentu. Međutim, današnja izvanredna sjednica Zastupničkog doma, u čijem je najavljenom dnevnom redu bio kandidiran proračun, završena je bez ishoda. Trajala je kratko jer većina zastupnika nije podržala predloženi dnevni red, a iz Doma naroda dosad nije bilo ni naznaka da bi on mogao zasjedati do Nove godine.

Današnje zasjedanje Zastupničkog doma otvoreno je u odsutnosti članova zastupničkog kluba predvođenog Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (Klub HDZ-HNS). Oni su priopćili da ne žele sudjelovati u parlamentarnom radu prije nego bude okončana 26. redovita sjednica (počela pa prekinuta 19. prosinca) ili dok ne bude postignut dogovor između koalicijskih partnera.

Na prekinutoj sjednici, koju ovdje spominje HDZ-HNS, uz protivljenje tog zastupničkog kluba je većinom glasova ostalih vladajućih stranaka i nekih opozrbenih, podržana inicijativa oporbene SDP BiH da na dnevnom redu bude tema o neophodnom brisanju etničkih predznaka iz naziva javnih poduzeća, primjerice iz naziva: Hrvatske telekomunikacije Mostar i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

- Cijeneći kako je današnja izvanredna sjednica zakazana bez konzultacija i suglasnosti s dopredsjedateljem Doma Mladenom Boškovićem, a imajući u vidu činjenice i karakter rasprave izazvane Prijedlogom zaključka o brisanju hrvatskog nacionalnog predznaka, vođene tijekom redovite sjednice, te kako se u međuvremenu nisu dogodile značajne promjene koje bi utjecale na normaliziranje odnosa između koaliciojskih partnera po ovom, za Hrvate najvažnijem pitanju, smatramo neprimjerenim i neprihvatljivim sazivanje navedene sjednice - priopćio je HDZ-HNS obrazlažući zašto njegovi zastupnici nisu došli na današnje izvanredno zasjedanje, među njima ni Mladen Bošković, inače član rukovodstva Zastupničkog doma.

Za zastupnike SDA, odsutnost kolega iz HDZ-HNS-a je neodgovoran potez jer je među predloženim točkama dnevnog reda bio proračun FBiH. Iz klupa SDA je rečeno da neriješena politička pitanja (među koalicijskim partnerima), ako ih ima, ne treba vezivati za raspravu o proračunu jer je to najvažniji financijski akt, važan za građane i život u Federaciji. 

SDA je insistirao da predsjedatelj Doma Edin Mušić ne prekida današnji rad zbog toga što nisu došle kolege iz HDZ-HNS-a, što je on uvažio, ali kad je glasovano o predloženom dnevnom redu, ispostavilo se da glasovi te stranke, kao ni Saveza za bolju budućnost BiH i nekolicine manjih oporbenih stranaka (Bosanskohercegovačka patriotska stranka i A-SDA) nisu bili dovoljni.

Sjednica je počela s više od dva sata zakašnjenja, a sve vrijeme su trajale spekulacije da neće biti ni održana ili da će, ako i počne, ubrzo biti prekinuta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?