Agencija za privatizaciju FBiH

FBiH potražuje 167 nekretnina
 u šest susjednih zemalja, 
riječ je o hotelima, vilama...

03.02.2018.
u 13:00

Imovina vrijedna više desetaka milijuna konvertibilnih maraka, koja je pripadala poduzećima iz Federacije BiH, još uvijek propada. Riječ je o 167 nekretnina izgrađenih u Republici Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Sloveniji, piše Večernji list BiH. 

Nekretnine uz more

Veliki broj tih nekretnina nalazi se na atraktivnim lokacijama, posebice kada je riječ o onima u Hrvatskoj. Redom su to lokacije uz more, a objekti, koji danas uglavnom predstavljaju ruglo, nekada su bili luksuzni hoteli i odmarališta, imali svoje plaže, bazene..., u njima su ljetovale tisuće radnika iz BiH. Međutim, u poduzećima koja su sagradila te objekte nisu razmišljali kako bi se tadašnja država mogla raspasti te da bi ti objekti mogli pripasti državi na čijem se teritoriju nalaze. Naime, problem zbog kojeg se ne može izvršiti povrat tih nekretnina je činjenica da te nekretnine nisu uknjižene na poduzeća koja su im vlasnici. Prema tome, države na čijem se teritoriju nekretnine nalaze mogu polagati prava na njih, odnosno na zemljište na kojem su sagrađene. Jedan od primjera nekretnine na koju pravo polažu obje države je odmaralište Đuro Salaj u Gradcu. Riječ je o objektu čija je procijenjena vrijednost 8,067.531 KM. Hotel Đuro Salaj zapravo je devastirani objekt na četiri kata, s ukupnom površinom od 4448 četvornih metara, dok je zemljište koje bi novi vlasnik također kupio površine 6351 četvorni metar. Objekt posjeduje vodovodnu mrežu, kanalizaciju, telefonsku i elektroinfrastrukturu, a nalazi se uz samu plažu. Riječ je o vlasništvu Složene organizacije udruženog rada “Titovi rudnici uglja” iz Tuzle. Za taj objekt, odlukom Vlade Federacije BiH, Agencija za privatizaciju FBiH krajem prošle godine objavila je javni poziv za prodaju. Riječ je o trećem pozivu, ranija dva bila su neuspješna. Jedan od razloga je činjenica što, prema vlasničkom listu, taj objekt pripada Hrvatskoj, odnosno čestica na kojoj je izgrađen. - Onako je kako piše u zemljišniku, tvrdi RH i još se štiti odavno donesenom uredbom o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriju Republike Hrvatske i Zakonom o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju RH - izjavio je nedavno načelnik općine Gradac Matko Burić.

Brojni objekti

Iz Agencije za privatizaciju FBiH smatraju kako će se pitanje tih nekretnina na koncu morati rješavati bilateralno jer drugog načina nema, a njihovim propadanjem gube svi. Inače, prema podacima Agencije za privatizaciju Federacije BiH, u Crnoj Gori četiri poduzeća iz Federacije BiH imaju iskazane četiri nekretnine. U Republici Hrvatskoj čak osamnaest poduzeća iz FBiH ima evidentirano 88 nekretnina, u Srbiji 15 poduzeća ima 64 nekretnine, a na području Kosova tri poduzeća imaju šest nekretnina. Iz Agencije za privatizaciju Federacije BiH dalje navode kako u Makedoniji tri poduzeća imaju evidentirane tri nekretnine, a u Sloveniji dva poduzeća dvije nekretnine. Među objektima koji se potražuju je odmaralište nekadašnjeg kombinata Borac Travnik u Trogiru. U Gradcu BiH je to nekoliko objekata, odmarališta i hotele, ukupne površine od čak 66.000 četvornih metara. Hotel Valter Perić imovina je Elektroprivrede BiH. Rudnici Zenica, Đurđevik, Kakanj, Miljevina i Breza posjeduju odmaralište Rudari te hotel Đuro Salaj. Željeznice FBiH vlasnik su jadranskih odmarališta Saobraćajci i vila Bosanka te suvlasnik u odmaralištu Trgovci. Odmaralište imaju i Fabrika duhana Mostar, Merkur Mostar, odmaralište Agrokomerca je u Dubrovniku. Potražuju se i hoteli u Podgori, Zadru, na Braču, u Bristu, a hotel u Baškoj Vodi je u vlasništvu sarajevske Hidrogradnje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?