Unatoč protivljenju RH

FBiH prodaje objekte u Dubrovniku i Gradcu

11.12.2017.
u 21:55

Iako čelnici Vlade RH tvrde kako nad odmaralištima koja se nalaze na jadranskoj obali pravo vlasništva nema Agencija za privatizaciju FBiH, to tu instituciju nije spriječilo objaviti javni poziv za prodaju još nekoliko nekretnina u Hrvatskoj, piše Večernji list BiH.

Na službenim stranicama Agencije za privatizaciju Federacije BiH objavljen je popis o prodaji još desetak objekata na prostoru Hrvatske i Srbije, koji su, prema tumačenju Agencije, u vlasništvu Federacije BiH, a što službeno demantira ministar državne imovine RH Goran Marić.

- Od 1994. godine postoji zabrana raspolaganja takvim nekretninama te s BiH o imovinsko-pravnim odnosima nije potpisan ugovor kakav je postignut sa Slovenijom i Makedonijom - kazao je ministar Marić ističući kako su svi takvi pozivi Agencije za privatizaciju FBiH nezakoniti. Umjesto da se pokrene pitanje vlasništva i međudržavnog sporazuma o raspolaganju imovinom koja pripada državama sljednicama bivše SFRJ, deset objekata u vlasništvu Vlade Federacije BiH, koji se nalaze u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji, Federalna agencija za privatizaciju stavila je na javnu prodaju.

Uz hotel Đuro Salaj, prodaje se i odmaralište Vila Bosanka i odmaralište Valter Perić, koji su još u vrijeme bivše Jugoslavije sagrađeni na Makarskoj rivijeri, točnije u općini Gradac.

Federalna agencija za privatizaciju, po nalogu Vlade FBiH, prodaje također i jedno skladište u Luci Gruž u Dubrovniku, gdje se nalazi još nekoliko atraktivnih prostora i odmarališta, koji će također završiti na “bubnju” dok se riješe određene pravno-administrativne prepreke.

Na prostoru Srbije, gdje se također nalazi veliki broj nekretnina u vlasništvu BiH, prodaje se poslovni prostor u središtu Beograda. Prodaju se četiri atraktivna poslovna prostora u Karlovcu u Hrvatskoj, kao i distributivni centar Ilok koji se također nalazi u Karlovcu. Prodajna cijena hotela Đuro Salaj u Gradcu na moru, iako je potpuno devastiran, zbog blizine obale i atraktivnosti položaja, procijenjena je na više od 4,25 milijuna eura.

Do sada su objavljene tri neuspjele prodaje. Cijena Vile Bosanka u Gradcu na moru, za koju do sada nije objavljena ni jedna prodaja, iznosi nešto više od 342 tisuće eura, a Vila Valter Perić, koja se nalazi u Gradcu na moru, vrijedi oko 1,9 milijuna eura. Cijene ostalih nekretnina su puno niže u odnosu na ove objekte koji su atraktivni za razvoj turističkih djelatnosti zbog svoje pozicije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?