Dom naroda Parlamenta FBiH

Federacija BiH dobila novi zakon o računovodstvu i reviziji

28.01.2021.
u 15:37

S 31 glasom za i 13 protiv, Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u nastavku zasjedanja započetog krajem prošle godine, usvojio je Zakon o računovodstvu i reviziji. Zakonom se uređuje i unaprijeđuje oblast računovodstva i revizije, kao značajnog preduvjeta za privlačenje investicija. Zakonom se , u skladu s najboljom međunarodnom praksom, uređuje organizacija i funkcioniranje sustava knjigovodstva i računovodstva, priprema i prezentiranje kao i revizija financijskih izvješća, potom organizacija i rad Revizorske komore Federacije BiH, nadzor nad kvalitetom rada društava za reviziju i ovlaštenih revizora.

Zakonom je obuhvaćena u i oblast javnog nadzora, praćenja, otkrivanja i prijavljivanja kaznenih djela pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti . Izaslanici su usvojili i Prijedlog zakona o okolišu koji je usklađen s direktivama Europske unije. Po riječima priređivača zakona, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ovo je ministarstvo u F BiH izdalo 800 okolišnih dozvola, a prema procjeni europskih stručnjaka, u skladu sa stupnjem razvoja, trebalo bi ih biti oko 120 što bi osiguralo lakši nadzor, posebno velikih sustava.

Izaslanici su u formi nacrta usvojili i Zakon o plinovodu „Južna interkonekcija BiH i RH“. Prema predloženom zakonskom rješenju BiH bi se plinovodom dugim 146 km do 2024. godine, preko Hercegovine i središnje Bosne povezala s Republikom Hrvatskom, a samim time i mrežom europskih plinovoda. „Ovo je vrlo važan projekt koji spaja BiH i RH, a ono što je nama bitno koji dolazimo iz južnih krajeva Hercegovačko- neretvanske županije, Zapadno- hercegovačke, područja Grada Mostara kao i središnje Bosne je što ćemo mi iz ovih krajeva imati pristup ovom energentu. Ovaj značajan strateški projekt sasvim će sigurno potaknuti gospodarski razvoj navedenih sredina kao i cijele F BiH“, istaknuo je ovom prilikom Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta
Federacije BiH. Zakonom se uređuju pitanja od značaja za realiziranje projekta izgradnje plinovoda “Južna interkonekcija BiH i RH” na pravcu Zagvozd (Republika Hrvatska) –Posušje (Bosna i Hercegovina) –Tomislavgrad –Šuica –Kupres –Bugojno –Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar.

U formi nacrta, izaslanici su usvojili i zakon o posredovanju u prometu nekretnina. Dom naroda u nastavku sjednice usvjio je i Odluku o izmeni odluke o imenovanju članova Zajedničkog povjerenstva za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona. U povjerenstvu koje broji deset članova, pet izaslanika iz Doma naroda te isto toliko zastupnika koje je prethodno imenovao Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, umjesto Damira Džebe iz Kluba Hrvata ušla je Vesna Saradžić, izaslanica iz Kluba Srba. Podsjećamo, predsjednik Povjerenstva je Ivan Ivić, a zamjenik je Salko Zildžić, zastupnik Zastupničkog doma. Ne usvojili li u nastavku zasjedanja koji je zakazan za utorak 02. veljače Zastupnički dom isti tekst Zakona o proračunima u F BiH kojim je regulirano financiranje Grada Mostara do izbora nove gradske vlasti, novoimenovano Povjerenstvo moglo bi se pozabaviti
usklađivanjem upravo ovog zakona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?