Tomislavgrad

Federacija i BiH se ponašaju kao da Q-groznice

02.03.2016.
u 07:00

Nakon što je prije dvije godina kreditom od 120.000 KM izgradio staju, nabavio koze i osigurao distribuciju vrlo traženog i cijenjenoga kozjeg mlijeka, farmer iz tomislavgradske općine našao se na rubu ponora. Da nešto nije u redu sa životinjama, Ante Šarac je zaključio početkom veljače, a od prije 10-ak dana to mu je i službeno potvrđeno, piše Večernji list BiH.

Nema rješenja

“Kad su se trebale početi jariti, učestali su pobačaji i onda smo pozvali veterinara kako bismo vidjeli o čemu se radi. Uradili smo pretragu krvi, stigli su rezultati i doznali smo za tu Q-groznicu, brucelozu, klamidiozu”, priča naš sugovornik i dodaje da je koze kupovao u Posušju, Livnu, Ključu... Bile su tad pregledane i veterinari su tvrdili da su zdrave. Na naše pitanje otkuda onda zaraza, odgovara: “Ne znam. Ne mogu reći je li kod njih bilo Q-groznice kad su kupljene ili su oboljele ovdje, jer, evo, pored moje staje je glavni prolaz. Ovuda prolaze sve ovce iz ovoga kraja, i to nekih 5 - 6 stada s 400 - 500 ovaca.”

I županijska inspekcija i vlasnik našli su se pred zidom jer se, za razliku od prije, u Federaciji Q-groznica i klamidioza ne suzbijaju po zakonu. Prva izmjena u Pravilniku o kontroli Q-groznice napravljena je 2005., kazao nam je Dubravko Kovačević, ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove HBŽ-a: “Do izmjene je došlo samo u odredbama koje uređuju naknade, mislim da je to jako znakovito, a da bi u 2014. kompletan taj pravilnik, koji propisuje koje mjere poduzeti u takvim slučajevima, stavljen izvan snage. Znači, kao da ta bolest ne postoji. Zatvorit ćemo oči i praviti se kao da se ništa ne događa.”

A na farmi u Mandinu Selu vlasnik u staju ulazi s maskom na licu, hrani životinje i pita se do kada. Od ukupno ispitane 124 koze, pozitivne na brucelozu su 3 životinje, na klamidiozu 22, a na Q-groznicu 105 jedinki. Stoga je na ruke federalnog ministra poljoprivrede, ravnatelja Veterinarskog zavoda i Uprave za inspekcijske poslove FBiH upućen dopis s konkretnim pitanjem kako postupiti u ovome slučaju.

Pravilnik ne postoji

Dakle, očekuju stručno mišljenje i preporuku koje mjere bi trebalo provesti na farmi u cilju stavljanja Q-groznice pod kontrolu, kao i preporuke glede eventualne terapije, uzimajući u obzir i nepoznavanje činjenica je li životinje ostaju kliconoše nakon terapije ili preboljenja bolesti te je li se bolest širi na potomstvo i kako. Županijski veterinarski inspektori zamolili su i preporuke glede upotrebljivosti mesa i mlijeka od takvih životinja za prehranu ljudi.

Najlakše je eutanazirati životinje, no što poslije? Pitamo i tko će nadoknaditi štetu vlasniku budući da pravilnika nema, što s egzistencijom peteročlane obitelji, a da ne govorimo o opasnosti po zdravlje ljudi jer se bolest prenosi i zrakom. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?