Uoči nadolazeće sezone požara

Federacija uspostavlja zračne snage za zaštitu i spašavanje te nabavlja nove helikoptere

27.03.2022.
u 16:46

U Federaciji BiH uskoro bi trebala biti organizirana uspostava zračnih snaga za zaštitu i spašavanje, gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja te nabavljene letjelice i oprema u vrijednosti od 30,000.000 KM, piše Večernji list BiH.

Prijedlog nabave
Radna skupina koju je na prijedlog Federalne uprave civilne zaštite imenovala Vlada Federacije BiH u ovom mjesecu trebala bi završiti izradu elaborata o nabavi letjelica za zaštitu i spašavanje, nužnim uvjetima za logističku potporu, organizaciju, financiranje i druga pitanja od značaja za uspostavljanje, funkcioniranje i uporabu zračnih snaga za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja.

"Imenovana radna skupina intenzivno radi na realizaciji zadatka i ima rok izraditi elaborat o nabavi letjelica u kojem će Vladi FBiH predložiti konačno opredjeljenje za nabavu potrebnih letjelica (zračnih traktora i helikoptera), kao i nužnim uvjetima za logističku potporu, organizaciju, financiranje i druga pitanja od značaja za uspostavljanje, funkcioniranje i uporabu zračnih snaga za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja na području FBiH", naveli su iz Federalne uprave civilne zaštite. Nakon što bude izrađen elaborat o nabavi letjelica te razmotren i prihvaćen na jednoj od idućih sjednica Vlade FBiH, time će se stvoriti uvjeti da Federalna uprava civilne zaštite i Federalno ministarstvo financija Vladi FBiH predlože način realizacije prve faze nabave letjelica, a na osnovi prihvaćenog elaborata o nabavi letjelica.

Kako su naveli na 305. tematskoj sjednici Vlade FBiH održanoj 28. veljače 2022., utvrđen je i u parlamentarnu proceduru upućen prijedlog proračuna FBiH za 2022. godinu, gdje su u prijedlogu sredstva u iznosu od 30,000.000 KM za nabavu letjelica (zračnih traktora i helikoptera).

Preporuke i upozorenja
Usvajanjem proračuna osiguravaju se financijska sredstva u iznosu od 30,000.000 KM za nabavu letjelica za zaštitu i spašavanje i gašenje požara. Nabava letjelica (zračnih traktora i helikoptera) poslužit će Vladi FBiH, odnosno Federalnoj upravi civilne zaštite da poveća svoje kapacitete za smanjenje rizika od katastrofa te podizanje ukupne spremnosti sustava zaštite i spašavanja u FBiH na odgovoru za nadolazeće izazove i opasnosti, uspostavljanjem zračnih snaga za zaštitu i spašavanje, gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja.

Naime, ove bi letjelice nakon nabave bile na raspolaganju za gašenje požara i drugih aktivnosti na području FBiH i šire, a helikopteri služili za izvršavanje složenih spasilačkih zadataka i intervencija poput prijevoza spasilačkih timova i osoba prilikom prirodnih i drugih nesreća, potrage i spašavanja nestalih i ozlijeđenih osoba u svim vremenskim uvjetima, medicinski prijevoz osoba, izviđanje požarišta i gašenje požara te prijevoz opreme za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara. Inače, Federalna uprava civilne zaštite u skladu sa svojim nadležnostima, provodi niz aktivnosti u cilju preduhitrivanja pojava požara na području FBiH, a osobito prije nastupajuće požarne sezone - upućujući preporuke i upozorenja nadležnim tijelima županija, općina ili gradova za poduzimanje preventivnih mjera zaštite od požara na njihovim područjima te postupajući po zahtjevima za pomoć nadležnih civilnih tijela županija, općina/grada u FBiH u uvjetima kada raspoloživim snagama i sredstvima nisu u mogućnosti ugasiti velike požare na otvorenim prostorima te im je potrebna pomoć oružanih snaga BiH i druga pitanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?