Zasjedaju oba doma Parlamenta FBiH

Federacija BiH idući tjedan dobiva Proračun za 2022.?

23.01.2022.
u 08:00

Na krilima optimistično revidirane projekcije rasta prihoda, obrazložno je iz Vlade F BiH, ovaj entitet će se manje zaduživat, a planiran je i porast iznosa kapitalnih transfera

Federacija BiH u idućem bi tjednu mogla dobiti Proračun za 2022. godinu. Predložen je u iznosu od 5,5 milijardi KM i za jedan posto, odnosno 53,8 milijuna KM je veći u odnosu na prošlogodišnji, piše Večernji list BiH

Pored navedenog povećanja, karakteriziraju ga rast poreznih prihoda, posebno prihoda iz doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje ali i prihoda od neiravnih poreza. Tako ukupni prihodi od poreza projicirani u Proračunom Federacije BiH za 2022. godinu iznose 3.9 milijardi KM i u odnosu na prethodnu godinu veći su za 441,5 milijuna KM ili 13%. Posebno se to odnosi na prihode koji se prikupljaju iz doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, koji su planirani u iznosu od 2.2 milijarde KM te prihode od neizravnih poreza sa jedinstvenog računa koji su planirani u ukupnom iznosu od skoro 1.7 milijardi KM.

Na krilima optimistično revidirane projekcije rasta prihoda, obrazložno je iz Vlade F BiH, ovaj entitet će se manje zaduživat, a planiran je i porast iznosa kapitalnih transfera. Iz Vlade Fedracije BiH koja je predlagatelj Proračuna za 2022. godinu naglašavaju kako će i fiskalnu godinu na čijem smo početku obilježiti borba za suzbijanje posljedica pandemije Covid-19. Sebi pripisuju dio zasluga za fininacijsko stabiliziranje Federacije BiH i njezin ekonomski oporavak koji su, tvrde u obrazloženju teksta Proračuna F BiH za 2022. godine rezultat i mjera donesenih u prošloj godini.

Prvi set mjera realiziran je putem Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica , koji je imao za cilj amortizaciju prvog udara na ekonomiju u formi izravnih subvencija, odnosno doprinosa na minimalnu plaću u iznosu od oko 245 KM. Njima je obuhvaćeno više od 390 tisuća radnika, za što je iz Proračuna izdvojeno oko 90 milijuna KM. Drugi set mjera realiziran je kroz donošenje Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva Federacije BiH u okolnostima pandemije Covid-19 kojim je plasirano dodatnih 90 milijuna KM pomoći s ciljem osiguranja podrške likvidnosti najugroženijim djelatnostima
gospodartva, očuvanju radnih mjesta, te osiguranjem potrebne podrške i održavanja konkurentnosti u izvozno orjentiranim sektorima. Donesena je i Uredba o mjerama financijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH , kojom je za ove namjene osiguran iznos od 60 milijuna KM, a u funkciji je i Garancijski fond pri Razvojnoj banci Federacije BiH u potpunosti funkcionalan. 30 milijuna KM dobilo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Subvencije su raspoređene na temelju postotka sudjelovanja svake od industrijskih grana u ukupnom izvozu ostvarenom u 2019. godini. Tako je za metalnu, elektro i automobilsku industriju pomoć iznosila 15,1 milijuna KM, farmaceutsku i industriju gume i plastike 5,2 milijuna KM, drvnu, papirnu i grafičku industriju 5 milijuna KM, proizvodnju tekstila, odjeće, kože i obuće 4,0 milijuna KM te za industriju građevinskog materijala i nemetala 0,7 milijuna KM, stoji u obrazloženju Vlade F BiH.

Prijedog Proračuna F BiH po žurnom postupku idući će se se tjedan razmatrati u oba doma Parlamenta Federacije BiH. Pred zastupnicima Zastupnipčkog doma bit će u ponedjeljak i utorak za kada je najavljeno dvodnevno zasjedanje, a pred izaslanicima Doma naroda na sjednici koja je zakazana za četvrtak. Iz Parlamenta Federacije BiH, posebno Doma naroda u više navrata su prema Vladi F BiH upućivane inicijative da im se zakoni, a posebno oni koji su važni, ne šalju po župnom postupku već u redovitoj proceduri. Vlada F BiH i ovaj se put, iako je Proračun najvažniji akt u fiskalnoj godini, oglušila na takve zahtjeve zastupnika, odnosno izaslnika u Parlamentu Federacije BiH koji ipak imaju zadnju riječ.

Dva su moguća scenarija kad je u pitanju Proračun F BiH za 2022. Prvi je vraćanje dokumenta u redovitu proceduru, a drugi usvajanje. U slučaju prvog, Federacija BiH će morati proces donošenja Proračuna okončati do 31. ožujka, a u međuvremenu donijeti i Odluku o privremenom financiranju. Za koji scenarij će se odlučiti u Parlamentu F BiH znat će se idući tjedan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?