Dragan Čović u intervjuu na BHRT-u

Federalizacija je nužna, želimo BiH urediti po mjeri i čovjeka i sva tri konstitutivna naroda

hdzkupres
Foto: hdzbih.org
1/4
28.10.2014.
u 22:56

Želimo europski put za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će se živjeti, a ne iz nje odlaziti", rekao je Čović

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović izjavio je večeras da je federalizacija Bosne i Hercegovine nužna jer je postojeće stanje neodrživo, ali da zalaganje za federalizaciju ne znači razbijanje Bosne i Hercegovine kako to neki shvaćaju.

Naglasio je da HDZ BiH i stranke okupljene oko njega na ovim izborima snažno zagovaraju Bosnu i Hercegovinu i napominju da je ona njihova domovina, ali je žele urediti po mjeri i čovjeka i sva tri konstitutivna naroda.

"Želimo joj dati jednu demokratičnost, slobodu za svakog pojedinca koji tu želi živjeti. Naravno, želimo europski put za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će se živjeti, a ne iz nje odlaziti", rekao je Čović u intervjuu za BHRT.

Po njegovim riječima, razbijači Bosne i Hercegovine su oni koji su željeli uništiti Hrvate kao politički narod, a pri tome ocjenjuje da su oni bili najjači u protekle četiri godine, jer su se pokušali poigravati s legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda.

Objašnjavajući prijedlog o tzv. hrvatskoj izbornoj jedinici u Federaciji BiH, Čović je kazao da je to virtualni projekt koji nema granica i vrijedi samo 24 sata, onoliko koliko traje prebrojavanje glasova za članove Predsjedništva BiH.

Dodao je da ne vidi zašto bi netko tko voli Bosnu i Hercegovinu imao nešto protiv toga, jer je svaka izborna jedinica multietnička, pa bi bila i ta.

Čović je rekao i da je siguran da će u ovoj godini biti izabran mandatar i Vijeće ministara BiH, a time "po vertikali" formirani i niže razine vlasti.

Istaknuo je da su za HDZ BiH izborni pobjednici u RS i izborni pobjednici u FBiH kod Bošnjaka partneri za formiranje vlasti.

Čović je uvjeren da će vrlo brzo s novoizabranim članovima Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, dogovoriti način rada u Predsjedništvu BiH te da će ta državna institucija biti stabilna i primjer kako se radi. 

Komentara 3

Avatar marengo2
marengo2
22:21 29.10.2014.

Od kad sam sebe uhvatio u lazi,vise nikome nevjerujem. Covicu,koga ti drzis za glupana? Pozdravi Dodika i kazi mu da bez rata nema daljnjih podjela.... A ako do nega dodje,ne zna se kom opanci a kome obojci.....

BR
brodarevac
09:54 29.10.2014.

ovaj kao da je najveća stranka u BiH "ovo ću ono ću" zaboravljaš da ti baja nije više jak i da nemaš niogdje entitetsku većinu . Stani malo da ti Ivanić ne zabiberi na državnom nivou gdje se takve odluke donose. Koga imaš pa mašeš takvim obećanjima, imaš samo mogućnost male opstrukcije, a nikako odluke. Opstrukcijom ako kreneš kao Zlaja, a vidio si kako je završio. Kako se narod pali, od dima ne vidi šta ustvari čova radi...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?