IGNORIRANJE

Federalna Vlada ne spominje stanje u Aluminiju

Aluminij
04.04.2014.
u 09:16

Elektroprivreda HZ HB zbog milijunskih dugovanja za struju blokirala račune, Aluminij Mostar našao se u teškoj situaciji, najgoroj od kada je prestao rat na prostoru BiH

Iako se očekivalo da će stanje u Aluminijskom kombinatu Mostar biti jedna od glavnih tema na jučer održanom sastanku između Saveza samostalnih sindikata BiH, Udruge poslodavaca FBiH i federalne Vlade, o ovoj temi nije bilo nijedne riječi. Nakon što je sindikat ove tvrtke zatražio ostavku generalnog direktora, a Elektroprivreda HZ HB zbog milijunskih dugovanja za struju blokirala račune, Aluminij Mostar našao se u teškoj situaciji, najgoroj od kada je prestao rat na prostoru BiH. Pod znakom pitanja zbog novonastale situacije došla je isplata plaća radnicima. Umjesto toga, Sindikat i Vlada FBiH raspravljali su, kako je priopćeno sa sjednice Vlade Federacije BiH posvećene analizi ekonomsko-socijalne situacije u FBiH, o mjerama za prevladavanje krize.

Uz predstavnike Vlade FBiH, sjednici su, također, nazočili potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić i predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH Edhem Biber. Polazište za raspravu su prijedlozi mjera za prevladavanje krize koje su ponudili Samostalni sindikat i Udruga poslodavaca Federacije BiH, kao i izjašnjenja federalnih ministarstava na čije se resore odnose predložene mjere. Umjesto Aluminija Mostar, Vlada je u nastavku sjednice, između ostalog, raspravljala, o, kako je službeno priopćeno, informaciji o blokadi uknjiženja imovine Arcelor Mitall d.o.o. Zenica od Porezne uprave Federacije BiH o čemu trebaju biti usvojeni zaključci. Na dnevnom redu se našla informacija o aktivnostima na emisiji dionica JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo zatvorenom ponudom poznatom kupcu Federaciji BiH, s pravom preče kupnje ostalim postojećim dioničarima JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo.

U raspravu je ušla i informacija o zajmu Razvojne banke Vijeća Europe za financiranje projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja preko osiguranja javnih stambenih rješenja na području Federacije BiH. Radnici Aluminija Mostar pozvali su Vladu da rasprave o stanju u poduzeću, blokadi računa od EP HZ HB, rješavanju nagomilanog duga. U protivnom, radnici su zaprijetili i radikalnim mjerama ako njihova i egzistencija dođe u pitanje. (Z. Ju)

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
10:04 04.04.2014.

Pa ovo nije normalno čitam ove gluposti kako vlada ignorira situaciju u aluminijumu koji je u dubiozi 200mil. i svi govore da je to zato što je to hrvatska firma čime se potvrđuje ugroženost hrvata. Zaboravlja se da je druga hrvatska kompanija ucjenjuje i blokira i da vlada od elektroprivrede HZHB marke nema već duži period se muze od HDZa BiH. Sad him treba da pojačaju tezu ugroženosti a usput i da preko HZHB dobiju milione za izbore. Pored toga se zaboravljaju bošnjaci i srbi koji su izbačeni sa posla iz ove firme koja je izgubila 200mil ili koju su opljačkali tajkuni iz HDZa.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije