posjet bih

Predsjedništvo BiH s Mogherini: Zadržati pozitivan trend ka eu integracijama

predsjednistvo
04.03.2017.
u 18:00

Članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović primili su danas visoku predstavnicu EU i potpredsjednicu Europske komisije Federicu Mogherini.

Mogherini je u posjeti zapadnom Balkanu, regiji koja se nalazi u srcu Europe i ključni je prioritet Europske unije, istaknuto je na sastanku.

U interesu zemalja zapadnog Balkana i EU je uvesti zapadni Balkan u Europsku uniju i poduprijeti snažnije povezivanje regije u domenima ekonomije i infrastrukture, te jačanju regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Iskazana je potpora reformskim procesima i reformskom putu ka EU svakog od partnera zapadnog Balkana.

Visoka predstavnica je, osvrnuvši se na aktualnu političku situaciju u BiH, navela kako je upravo europski put prilika da se sva otvorena pitanja brže rješavaju i da se BiH kreće naprijed.

Institucijama EU će svakako prenijeti poruku da, i pored postojećih problema, postoji snažna volja za napretkom i da je potrebno da bh. vlasti zajedničkim naporima i dijalogom zadrže pozitivni trend ka europskim integracijama.

Tijekom susreta je razgovarano o dosadašnjem vidljivom napretku Bosne i Hercegovine u EU integracijama i ekonomskom razvitku, te dat podstrek daljnjem ispunjenju zadataka iz Reformske agende i finaliziranja odgovora iz Upitnika Europske komisije, što je preduvjet za daljnji razvitak i prosperitet BiH.

Članovi Predsjedništva BiH pozdravili su potporu EU tijekom prošle godine prilikom razmatranja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, te izrazili očekivanje da će se ta potpora nastaviti i ubuduće u okviru napretka BiH na EU putu, posebno u postupku stjecanja statusa kandidata.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost na osobnom angažmanu i interesu visoke predstavnice Mogherini za BiH, kao i institucijama i državama članicama EU na kontinuiranoj potpori Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija, priopćenje iz Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?