RH POVEĆAVA PROIZVODNJU PLINA

Filipović: 'Šaljemo jasnu poruku, hrvatski plin mora ostati u Hrvatskoj. INA mora prodati plin HEP-u'

14.09.2022.
u 13:55

Sjednica Vlade održat će se u srijedu oko 12 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. S obzirom na to da je premijer Andrej Plenković pozitivan na koronavirus, ovu sjednicu će voditi potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. Vlada će na redovnoj sjednici izmijeniti i dopuniti i Uredbu o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata te donijeti odluku o povećanju proizvodnje prirodnog plina u Hrvatskoj.

- Jutros smo zaprimili informaciju kako je predsjednik Vlade pozitivan na koronavirus. Želimo mu svi brz oporavak. Članovi Vlade i bliski suradnici koji su bili u bliskom kontaktu će poštovati mjere epidemiologe. U petak navečer dogodila se jedna od najtežih nesreća. Izražavam obitelji preminulih slučaj. Čim se dogodila nesreća, na teren su izašli sve dežurne službe. Predsjednik Vlade i potpredsjednici Vlade Butković i Božinović smjesta su otišli na mjesto nesreće - kazao je Medved.

Komentirao je Vladin paket mjera. - Paket se odnosi na ublažavanje rasta cijena električne energije. Cijena plina ostaje ista do 1. travnja, a tražimo europsko rješenje za gospodarstvo. Ograničili smo cijene prehrambenih namirnica - kazao je i podsjetio na novčanu naknadu koju će dobiti umirovljenici i nezaposlenima.

- Želim snažno osuditi poruke mržnje koje su poslane s tog događaja, a posebno čin nasilja koji se može smatrati terorističkim aktom. U odnosu na maloljetnika, policija provodi kriminalističku istragu i u suradnju s Državnim odvjetništvom će vidjeti hoće li klasificirati to kao teroristički čin - rekao je. 

Objasnio je kako je prosvjed demokratsko pravo, ali da se ne mogu slati poruke mržnje.  Medved je potom na kraju svojeg govora još jednom čestitao ministru Paladinu što je ponovo postao otac. Ministar gospodarstva Davor Filipović obrazložio je odluku o povećanju proizvodnje prirodnog plina u Hrvatskoj. - Ovaj prijedlog odnosi se na našu najavu od prošlog tjedna da sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj ostane u Hrvatskoj. Na sastanku kriznog tima predloženo je da INA poveća proizvodnju plina u RH. Taj plin bi se potom prodao HEP-u  koji će ga sukladno odluci Vlade po prihvatljivim cijenama prodavati dalje hrvatskim institucijama, bolnicama... U ovim okolnostima to je važna odluka odluka - kazao je Filipović. Nakon sjednice Vlade ministar Filipović je održao i konferenciju za medije, naglasivši važnost današnje odluke:

- Šaljemo jasnu poruku, hrvatski plin mora ostati u Hrvatskoj. INA mora prodati plin HEP-u. Potpredsjednik Medved pozvao je ministra Paladina da obrazloži pokretanje postupka pregovora o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske, samo kako bi se ispričao i ustvrdio kako je to resor ministra Piletića. - Molim ministra Paladina da nas izvijesti o ovim prijedlozima - kazao je Medved, zastao te dodao:

- Ispričavam se, ministra Piletića, ispričavam se. - Mislim, nemam ništa protiv ministra Paladina, ali dopustite - odgovorio je ministar Piletić i počeo se smijati.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije