otvoreni 24. dani hrvatskog filma "Ivo gregurević"

Filmska elita stigla u Orašje, sjećanje na Ivu mora se čuvati

Foto: Vecernji.ba
1/8
07.09.2019.
u 19:50

Premijerom filma “Dopunska nastava” redatelja Ivana Gorana Viteza večeras se u Orašju otvorila tradicionalna i najveća regionalna kulturna manifestacija, filmski festival Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević”.

Ovo je prvi put da se revija filma u Orašju održava bez svoga inicijatora, velikana hrvatskog glumišta po kojemu je, nakon njegove smrti u siječnju ove godine, i nazvana manifestacija. Zahvaljujući Gregurevićevu entuzijazmu i ogromnoj ljubavi prema rodnome kraju, ponovno je magija velikog ekrana stigla u Posavinu.

Glumačka elita

Već od prijepodnevnih sati elita hrvatskog glumišta, brojni Ivini prijatelji te brojne osobe iz javnog života pristizali su u Orašje kako bi time poručili: “Ivo je i dalje s nama, nastavljamo njegov projekt festivala u Orašju”. Filmski festival u Orašju ove se godine održava uz visoko pokroviteljstvo Dragana Čovića, dopredsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, i Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Za razliku od proteklih godina kad se prikazivala u kinodvorani, večerašnja se premijera zbog većeg broja mjesta odvijala u velikoj oraškoj sportskoj dvorani ispred koje se, uoči svečanosti otvorenja festivala, otkriven spomenik Ive Gregurevića koji se nalazi u novom parku, uz kompleks nove škole i dvorane u Orašju.

Prvih 15 minuta službenog otvorenja bilo je u znaku omiljenog posavskog glumca kojeg su, bez iznimke, svi voljeli i poštovali.

Film o Ivi i nagrade

Radi se o dokumentarnom filmu o Ivi Gregureviću koji je pripremio redatelj Branko Schmidt. Nakon toga glumica je  započela  program otvorenja tijekom koje su bile dodijeljene i nagrade za izniman doprinos u stvaranju hrvatskog filma. Nagrade su  dodijeljene Mustafi Nadareviću, Rajku Grliću, Jozi Patljaku, Jasminu Durakoviću i dugogodišnjem sponzoru UniCredit banci d.d. Mostar. 

- “Dani hrvatskog filma” postali su tradicionalna manifestacija. Za Posavsku županiju predstavljaju veliki događaj koji Posavinu promovira na najljepši način. Manifestacija privuče, uz glumce, i veliki broj osoba iz javnog i političkog života, nositelje dužnosti izvršnih i zakonodavnih vlasti kojima također želimo biti dobri domaćini. Prigoda je to uvijek i za radne dogovore jer se u jednoj ležernoj atmosferi bolje upoznamo, razmijenimo mišljenja i, svakako, unaprijedimo suradnju - izjavio je načelnik općine Orašje Stanko Vincetić. Na ovogodišnjem festivalu bit će prikazano ukupno jedanaest filmova, osam u glavnom programu i tri u dječjem. Nakon premijere filma “Dopunska nastava” u oraškoj sportskoj dvorani, ostali filmovi bit će prikazani u kinodvorani. Riječ je o filmovima novije hrvatske produkcije, a bit će i jedan gostujući bh. film.

Slobodan ulazak

Svi filmovi su započeli  od 20 sati i, ulazak je bio slobodan. To je još jedna ostavština našeg Ive jer uvijek je govorio kako je ovo poseban festival, pa neka bude i po tome.

Film “Sam samcat” redatelja Bobe Jelčića bit će prikazan 8. rujna, a dan kasnije “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” redatelja Predraga Ličine. Na filmskom repertoaru je i film redateljice Ines Tanović “Sin” (BiH), koji je ove godine otvorio Sarajevo Film Festival. Redatelj Arsen Anton Ostojić 11. rujna predstavit će se s filmom “F20”, a 12. rujna redateljica Barbara Vekarić s filmom “Aleksi”.

DHF u Orašju prikazat će i film “Lada Kamenski” redatelja Sare Hribar i Marka Šantića, a film “Mali” redatelja Antonija Nuića, inače ovogodišnjeg hrvatskog kandidata za Oscara, spustit će festivalski zastor na Dane hrvatskoga filma “Ivo Gregurević”.

Što se tiče filmova iz dječjeg programa, oni će imati dnevno prikazivanje. Prvi film bit će prikazan 9. rujna “Moj dida je pao s Marsa” redatelja Dražena Žarkovića i Marka Škoša, 11. rujna prikazat će se “Magareće godine” redatelja Nenada Dizdarevića i 13. rujna, posljednjeg festivalskog dana, “Družina sinjeg galeba” redatelja Branka Bauera. Svi filmovi dječjeg programa započinju od 16 sati.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?