Sarajevo

Florence Hartmann zahvalna Savezu logoraša BiH na zaštiti u Haagu

Florence Hartmann
FENA
28.04.2016.
u 15:02

Novinarka Florence Hartmann, tijekom boravka u BiH, posjetila je danas članove Saveza logoraša BiH u Sarajevu i zahvalila im za podršku koju su joj pružili prilikom uhićenja u Haagu, u ožujku na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću.

Almin Đelilović iz Saveza logoraša BiH podsjetio je danas da su članovi Saveza logoraša BiH, na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću, instinktivno i ljudski pokušali zaštititi Hartmann do koje su došli predstavnici Službe sigurnosti Haškog tribunala u namjeri da je uhite. 

Prisjećajući se te situacije Hartmann danas kaže da je, u tom trenutku, gotovo u šoku shvatila da je okružena ljudima koji su je svojim tijelima pokušali zaštititi i time pokazati da cijene sve ono što je ona, kao novinarka, uradila za žrtve u BiH.   

- Taj događaj u meni budi ružne osjećaje, a spontana podrška žrtava mnogo mi je značila. Bilo mi je drago zbog te njihove podrške, ali sam osjećala i određenu dozu krivnje jer je, bez obzira na namjeru većine stranih novinara da rade dobro svoj posao za vrijeme rata, sukob i dalje trajao još dugo. Naravno, novinarstvom se ne može zaustaviti rat, ali mi smo vjerovali da će saznanje o zločinima ipak doprinijeti otkrivanju istine - kazala je.  

Hartmann je danas istakla da nije očekivala da toga dana bude uhićena jer je u više navrata i ranije boravila u Nizozemskoj, a tamošnje vlasti je nisu uhitile. 

Jedan od svjedoka događaja tog ožujka u Haagu Zihnija Bašić danas je kazao da je „borac za BiH, borac za ljudska prava kako u ratu, tako i u miru Hartmann toga dana došla da podrži žrtve, a sama se našla u neuobičajenoj situaciji“.  

- Svojim tijelima, pokušali smo zaštititi Florence Hartmann. Dijelom smo u tome uspjeli, a onda je stiglo osiguranje koje nas je rastjeralo, a nju su odveli - naglasio je.

Francuska novinarka Hartmann, koja je od 2000. do 2006. bila glasnogovornica tadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte, proglašena je krivom zbog objavljivanja povjerljivih detalja sa suđenja nekadašnjem predsjedniku SR Jugoslavije i Srbije Slobodanu Miloševiću. Sud je 2009. utvrdio da je ona ometala provođenje pravde, što je okarakterizirano kao nepoštivanje suda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?