Vanja Oroz Jukić, predsjednica Općinskog vijeća Fojnica

Fojnica ima iznimna bogatstva koja treba staviti u funkciju održivog razvoja

03.03.2023.
u 18:36

- Budući da Fojnica ima velike kapacitete za razvoj, odnos viših razina, koliko god bio dobar, uvijek može biti bolji te sam mišljenja kako je potrebno dodatno intenzivirati suradnju s višim razinama vlasti, što je, uvjerena sam, obostrani imperativ, kaže Oroz Jukić

Općina Fojnica sa svojim iznimnim prirodnim bogatstvima i položajem koji ima značajne potencijale za razvoj brojnih segmenata gospodarstva, zahvaljujući naporima hrvatskih i bošnjačkih predstavnika u vlasti za kompromisom i odlukama koje će ići u korist svima, ima svijetlu budućnost. Svatko tko je došao u Fojnicu u posljednjih nekoliko godina može primijetiti promjene i napredak. Naglasak je na projektima iz područja infrastrukture, a pritom je vizija financijske i ljudske resurse usmjeriti na unaprjeđenje svakog aspekta života žitelja ove općine, ističe, među ostalim, u intervjuu za Večernji list Vanja Oroz Jukić, predsjednica Općinskog vijeća Fojnica. U kontekstu daljnjeg jačanja gospodarstva navela je kako Fojnica raspolaže tolikim prirodnim bogatstvima koja su turistički jako privlačna, poručivši kako bi, uz istodobno čuvanje svega što imaju, morali raditi na stavljanju potencijala općine u funkciju održivog razvoja.

Večernji list: Kako biste ocijenili rad Općinskog vijeća u proteklom razdoblju, a osobito kada govorimo o odnosima političkih stranaka, odnosno u konačnici predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda?

- Rad političkih subjekata koji participiraju unutar Općinskog vijeća Fojnica na zadovoljavajućoj je razini. Što se tiče odnosa predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda, s obzirom na to da radimo i djelujemo kao koalicijski partneri, mogu reći da na ovoj općinskoj razini nema značajnijih problema u radu iako uvijek postoje situacije koje iziskuju nešto burniju raspravu na sjednicama. Ipak, nastojimo da ono što bude usvojeno, bude za dobrobit svih nas jer bez kompromisa i dobrih odnosa nema ni mira ni zajedničkog života. Stoga bih ovim putem pohvalila cjelokupan rad vijećnika Općinskog vijeća.

Večernji list: Na koje projekte koji se realiziraju na prostoru općine treba posebice obratiti pozornost?

- Svatko tko je došao u Fojnicu u posljednjih nekoliko godina može primijetiti promjene i napredak. Napredak u izgradnji novih objekata i uređenju samog grada zasigurno će osjetiti i svi turisti koji nam ubuduće budu dolazili i to je nešto što posebno ističem. Kada su u pitanju projekti koji se realiziraju na prostoru općine Fojnice, mogu reći da je stavljen naglasak na realiziranje do sada nezavršenih infrastrukturnih projekata, a želja i vizija je u skorijoj budućnosti financijske i ljudske resurse usmjeriti na unapređenje svakog aspekta života žitelja naše općine.

Večernji list: Kakav je odnos viših razina vlasti prema potrebama općine?

- Budući da Fojnica ima velike kapacitete za razvoj, odnos viših razina, koliko god bio dobar, uvijek može biti bolji te sam mišljenja kako je potrebno dodatno intenzivirati suradnju s višim razinama vlasti, što je, uvjerena sam, obostrani imperativ.

Što se tiče Srednjobosanske županije, moram istaknuti da općina ima značajnu podršku uz koju se realizira većina projekata, a neki projekti se realiziraju i uz pomoć federalne i državne razine. Ali smatram kako bi ta podrška morala biti u još većem obujmu. Također, mislim da se mnogo više mora raditi na prijavljivanju projekata na više razine, i to ne samo razine Bosne i Hercegovine, kao i na provedbi svega što je važno za našu malu općinu koja bi svojim potencijalima, zalaganjem svih nas koji u njoj živimo, mogla postati još veća i značajnija.

Večernji list: U kojoj mjeri su potencijali općine Fojnice stavljeni u funkciju održivog razvoja? Postoji li prostor za napredak?

- Smatram da sve ono što imamo nije u dovoljnoj mjeri stavljeno u funkciju održivog razvoja i da postoji prostor za napredak. Fojnica je mala općina koja raspolaže tolikim prirodnim bogatstvima koja su turistički jako privlačna te, uz istodobno čuvanje svega što imamo, moramo raditi i na konstantnom napretku. Dakle, prostora za napredak itekako ima, i to, prije svega, jednim sustavnim sagledavanjem ukupnih potencijala općine koji bi se onda po prioritetima stavljali u funkciju održivog razvoja.

Večernji list: Kako danas žive Hrvati Fojnice?

- Činjenica je da živimo u vremenu nestabilnih životnih prilika prouzročenih globalnom krizom u gotovo svim aspektima života, čime su pogođeni i Fojničani, ali oni koji žele i imaju volju raditi, imaju za to i mogućnosti. Svaki čovjek je individua za sebe i ima svoja očekivanja, ali koristeći ove naše prirodne ljepote, mir i rad, može se, ako se to želi, ugodno živjeti u našoj maloj Fojnici.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije