Nastavak prosvjeda

Fojničani ponovno u borbi za pravo na čist okoliš i domove ​

07.07.2017.
u 12:50

Scenarij višemjesečne borbe mještana nekoliko naselja u općini Fojnica protiv gradnje mini hidrocentrale na rijeci Željeznici, ovih dana doživljava svoj “deja vu”. Povod prosvjedima ovog puta su istraživački radovi na lokalitetu nekadašnjeg rudnika zlata u Bakovićima, a koji su, tvrde mještani ovog naselja, ugrozili njihove domove i imanja, piše Večernji list BiH. 

Svakodnevni prosvjedi

I ovog puta uz prosvjednike, kojih se istraživanja najviše dotiču, su i mještani ostalih naselja koji gravitiraju ovom dijelu općine Fojnica, prije svega Gojevića. Radi se inače o naseljima s većinski hrvatskim stanovništvom, iako oni problemu nastalom zbog istraživačkih radova koje provodi sarajevko poduzeće BBM, ne žele dati nacionalni predznak jer pravo na čist okoliš kako kažu, univerzalno je ljudsko pravo. A da se za to pravo nije nimalo lako izboriti potvrđuje vrlo napeto stanje koje ovih dana vlada u Bakovićima. Već sedam dana prosvjeduje se svakodnevno. Dok mještani traže zaustavljanje radova, investitori ih optužuju za njihovo “miniranje”. “Sve su to laži i podmetanja čiji je jedini cilj izazvati izgred. Naš je cilj upravo suprotan. Prosvjedi su od početka mirni, a takvi će i ostati, bez obzira na sve optužbe pa i optužbu da smo blokirali cestu, koja je također neistinita”, kazao nam je Vlado Kuliš, predsjednik Mjesne zajednice Bakovići koji demantira i bilo kakav pokušaj uništavanja imovine investitora, uključujući i navodno bušenje guma radnim strojevima u vlasništvu tvrtke BBM. “Mi se samo borimo za svoje domove i imanja koje su istraživački radovi ugrozili jer su započeli tik uz njih što predstavlja izravno kršenje zakonskih odredbi koje reguliraju ovo pitanje”, pojasnio nam je Kuliš. Mještani Bakovića pozivaju se na Zakon o koncesijama prema kojem radovi od kuća moraju biti udaljeni oko 500 metara, a najmanje kilometar od izvorišta vode.

Podsjećamo, koncesiju za istraživačke radove čiji je cilj utvrditi ima li zlata u Bakovićima, na prostoru nekadašnjeg rudnika, poduzeću BBM iz Sarajeva 2012. godine dala je Vlada Srednjobosanske županije, na prijedlog Ministarstva gospodarstva na čijem je čelu Sedžad Milanović (SDA). Iako se tvrdilo da istraživanja ne podrazumijevaju i izdavanje dozvole za iskorištavanje eventualnih nalazišta, praksa je da se prednost daje onima koji su već uložili sredstva u istraživačke radove.

Volja lokalne zajednice

Mještani su uvjereni da BBM upravo na to računa, a kako bi izgledalo iskorištavanje najbolje potvrđuju istražni radovi koji su, tvrde, ugrozili njihove domove i imovinu. Iz tvrtke BBM poručili su kako su prisiljeni obustaviti radove jer su im mještani blokirali cestu. Međusobna optuživanja i napetosti bez sumnje će se nastaviti. I mještani i investitor očekuju očitovanje mjerodavnih vlasti, najprije Općinskog vijeća Fojnice kojem su dostavljeni zaključci mještana doneseni nakon prvog masovnog prosvjeda održanog sredinom lipnja, a potom i mjerodavnog županijskog Ministarstva od kojeg se očekuje striktna primjena zakona i poštivanje volje lokalne zajednice.

U slučaju gradnje mini centrale na rijeci Željeznici, mještani su ustrajali do kraja prkoseći svim vremenskim neprilikama kao i pritiscima. Na borbu su spremni i ovaj put, a ona u Bakovićima tek počinje.

Umjesto zlatne groznice na sceni je grozničava borba u kojoj su na jednoj strani pravo na čist okoliš mještana, a na drugoj ekonomski interes istraživača eventualnih zaliha zlata u Fojnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?