U Tomislavgradu održana 5. Međunarodna kobasijada

FOTO: Duvanjski kobasičari okupili čak 170 natjecatelja, Slovenci pobrali zlatna odličja za salame

11.02.2024.
u 11:35

Finalnom manifestacijom i proglašenjem pobjednika u Tomislavgradu je završena 5. Međunarodna kobasijada. Riječ je o višednevnoj manifestaciji koja je okupila izlagače iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske i Bugarske. Sve se događalo u Eco selu Grabovica pod budnim okom međunarodnog stručnog suda u kojemu su se nalazili eminentni salameri i poznati šefovi kuhinja, piše portal Večernjeg lista BiH. Manifestaciju je organizirala Udruga „Duvanjski kobasičari“ a uz brojne sponzore i ove godine, kao i svih ranijih, pokrovitelj i vjerni pratitelj događaja je Općina Tomislavgrad.

Premda postoje tek šest godina „Duvanjski kobasičari“ uspjeli su organizirati i 5. Međunarodnu smotru suhomesnate delicije, a brojni sudionici kvalitetom svojih proizvoda iznenadili su i organizatore i međunarodni žiri.                    

„Izlagači nam dolaze iz šest zemalja, kvaliteta ove godine je stvarno jako, jako dobra, može se reći i odlična. 170 uzoraka ove godine, znači brojka nikad veća do sada, iz godine u godinu svaki put se povećava, znači dogodine računajte na 200,“ ponosno nam je kazao Marko Jurčević, predsjednik „Duvanjskih kobasičara.

I Milinko Perković iz Samobora, predsjednik Međunarodnog ocjenjivačkog suda, također je naglasio kvalitetu ovogodišnjih uzoraka, ali i veliki napredak i organizacijski uspjeh Duvnjaka. Dodao je kako je njima u Samoboru, koji imaju tradiciju dulju od 30 godina, trebalo 10-15 godina da dostignu tu razinu koju su ovdašnji kobasičari ostvarili za pet godina. A i suci su imali pune ruke, da ne kažemo puna usta posla.

„Nije to samo uzeti i žvakati kobasice i salame, a ni gledati samo izgled. Ocjenjuje se nekoliko segmenata, a prvi je vanjski izgled koji nosi 15 bodova. Drugi je presjek, kada prerežete pod 45 stupnjeva i onda vidite tu špiglu, da li je raspored masnoće ujednačen, da li ima rupa, nema rupa, to su sve bitni elementi to je 20 bodova i treća ocjena nosi najviše 25. Svi radimo te suhomesnate proizvode da bi uživali u njihovoj kvaliteti, tako i ovdje. Ukupan broj bodova je 60 i dosta proizvoda je u toj špici,“ kazao nam je Perković.

Proizvodi su podijeljeni u pet kategorija, od duvanjske kobasice u prirodnom i vještačkom ovitku, do istarske kobasice i salame, kulena, kulenove seke i drugih salama, a bilo je i potkategorija. salama. Slovenci su pobrali zlatna odličja za salame, a najbolji među njima bio je Milan Janežić iz Škocjana.

„Mi smo došli do toga da smo digli ovu salamu na razinu što je ne mogu suci više pratiti. Nema greške! Jer, ova moja salama bila je ocjenjena sa 58,33 od 60 bodova, to je fenomenalno. Lani su bile ocjene malo niže, 56 i još nešto, od kako se natječem na međunarodnim salamijadama nikad nisam dobio ovako visoku ocjenu. Inače automehaničar po profesiji, Janežić kaže da je u svemu, osim kvalitetne sirovine i pogodnih prostorija u kojima se suši i dozrijeva ova delicija, najbitnija ljubav. On svakog dana u ta tri mjeseca, koliko je potrebno za sušenje i dozrijevanje, obiđe svoje proizvode, svaku salamu popipa lagano rukom, provjeri šta se sa njom događa.

U kategoriji duvanjske kobasice s vještačkim ovitkom bilo je najviše zlatnih medalja, 21, a najbolje rangirana bila je jedina žena među njima, Iva Knežević iz sela Borčani. Prije godinu dana vratila se iz Švicarske, a za pravljenje kobasica kaže nema velike tajne: „Radimo po recepturi od naših predaka, od naših baka. Najveća tajna je prirodni, domaći uzgoj svinja i takvo meso je ono što kobasicu čini dobrom. Naravno i domaći začini, poput bijelog luka.“

Međunarodnu kobasijadu kao dobru ideju prepoznala je i lokalna samouprava koja je pokrovitelj manifestacije od njenih početaka, govori nam načelnik Ivan Buntić, te dodaje: „Za Tomislavgrad je to jedna vrlo bitna stvar, ta turistička priča bitna je i za Buško jezero, za Eko selo i mi ćemo je i ubuduće podržavati.“

Mjesta u velikom svadbenom šatoru bila su popunjena do zadnjega mjesta, kobasijada je bila prilika i za susrete sa starim prijateljima, suradnicima, za čašicu razgovora, ali i za uživanje, jer niti jedan od 170 natjecateljskih uzoraka nije diskvalificiran, tako da je i za posjetitelje bilo kušanja u izobilju, a gosti iz Drniša donijeli su i svoj čuveni pršut.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije