Razlika zapanjujuća

FOTO Evo kako izgledaju Covid pluća kod cijepljenih i necijepljenih

ilustracija
10.08.2021.
u 08:47

Dr. O'Shea je odlučio usporediti slučajeve svoja dva pacijenta i pokazati koliko je važno cjepivo za sprečavanje razvoja težeg oblika Covida 19.

Dr. Jesse O'Shea infektolog, objavio je rendgen snimak koji pokazuje razliku u plućima dva njegova pacijenta. Jedan je cjepljenj protiv Covida 19, dok drugi nije primio cjepivo. Razlika je zapanjujuća.

Dr. O'Shea je odlučio usporediti slučajeve svoja dva pacijenta i pokazati koliko je važno cjepivo za sprečavanje razvoja težeg oblika Covida 19.

Usprkos tome što cjepivo ne štiti u potpunosti od zaražavanja koronavirusom, studije su pokazale da je visoko efikasna u suzbijanju razvoja teškog Covida 19, koji može dovesti i do smrtnog ishoda.

Foto: Instagram

„Gornja slika je 47-godišnji muškarac koji je primio Pfizer cjepivo i razvio Covid 19 dva tjedna kasnije. Imao je višak kilograma, ali bez ikakvih poznatih komorbiditeta. Imao je curenje iz nosa, blage bolove u tijelu, blagi kašalj. Snimak pluća mu je relativno normalan. Donja slika je 50-godišnja pacijentica bez gojaznosti koja ne uzima lijekove. Na njenom snimku pluća vide se difuzno zamućenje, konsolidacija u oba pluća s oštećenjem pluća i obrazac koji izgleda kao najgora komplikacija Covida 19 – sindrom akutnog respiratornog distresa (ARDS). Bila joj je potrebna intubacija, mehanička ventilacija i ECMO (ekstrakorporalna membranska oksigenacija) – što je najviše od načina održavanja života koje možemo ponuditi“, opisao je liječnik, prenosi N1. 

Podsjetio je da su cjepiva efikasna u sprečavanju teških bolesti i smrti – čak i u slučaju delta soja.

Cjepljeni se i dalje mogu zaraziti koronavirusom. A podaci potvrđuju da oni obično imaju blage simptome.

Cjepivo sprečava teške ili čak po život opasne slučajeve Covida 19.

Simptomi Covida koji se javljaju kod cjepljeni su glavobolja, curenje iz nosa, upala grla, kihavica i gubitak mirisa. Kod necjepljenih su pored ovih najčešći simptomi groznica i uporni kašalj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije