Spektakl u Travniku

FOTO: IVICA DŽAMBAS: Petog petog u pet sati, rezultat pet naprema pet

07.05.2022.
u 13:59

Travnik je u četvrtak 05.05.2022.godine bio centar regije, skup dobrih ljudi koji su došli sa željom da svijetu pokažemo kako zajedno možemo mnogo, mnogo više. Da, u Travnik su došle Humane zvijezde BiH i Hrvatske, zajedno na jednom mjestu, kako na terenu, tako i na tribinama.

Sve je počelo prije tri godine, kada smo odlučili napraviti spektakl u srcu Bosne, u Travniku, u vezirskom gradu, mjestu gdje se rodio nobelovac Ivo Andrić, glumac Josip Pejaković, pjevač Vajta i naravno trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević.

Ideja je došla spontano, onako kroz san da  na Pirotu dođu velikani Bosanskohercegovačkog nogometa i Hrvatskog nogometa. Da na stadion dođju Vatreni i Zmajevi. Da se na tribinama viori šahovnica i ljiljani zajedno. Bio je to divan san, ali je na žalost prekinut pandemijom korona virusa. Svijet je stao, stala je organizacija. Ali san se nastavio. Prošla je 2020, prolazi i 2021.godina, ali san traje, traje i traje…i eto ga…krajem 2021.godine uzimamo stvar u svoje ruke i u medije najavljujemo spektakl u Travniku 05.05.2022.u pet sati.

Zovem načelnika gdina Dautovića na sastanak, a tema je utakmica u Travniku između Humanih zvijezda BiH i Hrvatske. Dolazim na sastanak, kažem gdinu načelniku što spremam. Onako, narodni, bit ce spektakl, bit će Travnik centar regije.

– Dobro, dobro, dobro. Što ja trebam, kako mogu pomoći, kaže načelnik Travnika.  Na tom sastanku došla je i ideja o počasnom građaninu Travnika, da naš Ćiro bude počasni građanin Travnika i da mu pred punim tribinama uručimo povelju i ključeve grada. Na sastanku je dogovoren i humanitarni cilj, opremanje dvije škole IT učionicama, KŠC Petar Barbarić i Srednjoškolskog centra Travnik. Poruka je jasna, na mladima ostaje svijet.

Načelnik predlaže, Općinsko vijeće prihvaća. Odluka je donesena. Ćiro je počasni građanin Travnika. 

Mediji bruje o tome, ali i o tome kako je Ćiro bolestan i da neće doći. Ali obećanje koje je dao meni i načelniku je čvrsto i u komunikaciji s Ćirinim sinom smo bili od samog početka, ponajviše naš Faris, radilica kao Luka Modrić u sredini terena.

Pišemo, pišemo, najavljujemo…Dolazi Ćiro, stiže Dalić i cijelo vrh HNS-a, dolazi nam Elvir Bolić, Amel Tuka, Fuad Muzurović i brojni drugi. U Sarajevu kod Bole piju se kave,.nazočni Sinan Sinanović team menager HZ BIH, Vlatko Glavaš, Elvir Bolić i Fuad Muzurović. Taktika se sprema, zovu se igrači. Odazvao se do sad najveći broj sportaša na jednom mjestu. Sinan je koordinator za BiH, dok Džambas s Bičanićem kroji sastav za Hrvatsku ekipu.

Polako se bliži 05.05.sve ide kako treba. U priču se uključuje i Europska unija, Johann Sattler igra za BiH i ovaj događaj je premijera obilježavanja Dana Europe u BiH. Sve je dogovoreno, bit će spektakl.

Poziv jedan, drugi, treći i tako u nedogled. Sigurnost i pripremu je vrhunski odrađena od strane PS TRAVNIK i MUP-a SBK, predvođeni glavnim načelnikom PS Travnik gdin Dragan Škulj odradili su vrhunski posao.  Na raspolaganju su 24 sata bili ministar Felix i Kristijan, zapovjednik uniformisane policije.

Nema odvajanja navijača, svi zajedno na tribine. Želim šahovnicu i ljiljane zajedno na tribinama. Nema ali, sve će biti u redu, govorio sam od početka organizacije.

Printaju se plakati, idu bilbordi, ide najava na portalima. Sarajka i Zizu na raspolaganju, dobivaju se dozvole za utakmicu i sve je spremno, samo čekamo presicu i dan utakmice.

Potvrđeni su dolasci igrača, Ćiro nam slijeće u Sarajevo, najveći mediji prate događaj i narod postaje svjestan da sve što se najavljivalo biti će i ostvareno.

Press konferencija uoči utakmice

Presica dan prije utakmice zakazana je u rodnoj kući Ive Andrića, restoranu ExPonto. Još jedna simbolika i veliki značaj. Na presicu stiže 30tak medija, televizije, portali, radio postaje…nema koga nema. Sve gori od poznatih imena.

Dolazi mi Mate Bulić, vidno oslabljen ali čovjek velikog srca. Došao je da bude tri dana uz mene, da mi bude na dispoziciji ako što treba. Suze same krenu na takav potez moga Mate Bulića.

Sve je spremno, čeka se Ćiro, dolazi s načelnikom i uz pratnju sina i našeg veznjaka Farisa. Na presici su uz mene načelnik Dautović, gdin Ćiro Blažević, gdin Fuad Muzurović, kapiten Vlatko Glavaš, te predstavnik HZ Hrvatske Mate Bulić. Uz mene su još Sinan i Sarajka, uvijek desna ruka, te moji kumovi Pićo, Rale i Marko, te vlasnica restorana Snježana Kopruner koja je sve divno i krasno pripremila.

Peti peti u pet sati

Napokon je došao i taj dan. Jutro lijepo, sunčano, divan dan zahvaljući dragom Bogu,.koji voli ovakve prave stvari. Hvala.ti Bože na divnom danu.

Kreće se sa zadnjim pripremama, okupljanje na stadionu, svi smo u radnim odjelima. Crta markira teren, Rale i Marko kaće bannere, ja se javljam na telefon, a legendarni Sarajka drži sve pod kontrolom što se tiće stadiona.

Završeni su radovi, vidimo se u 15 sati na stadionu. Sve spremno, ulaz se pušta u 15:30, na stadionu je već ogromna gužva, navijači čekaju u redu da dočekaju svog Ćiru i ostale legende bh i Hrvatskog nogometa.

Pola pet nastaje prava gužva, stadion je već krcat, tribine pune, stiže prvo Dalić i Kustić i cijeli vrh HNS-a, a zatim dolazi Ćiro uz pratnju načelnika i gdina Sattlera, ambasadora EU u BiH.

Sve je pod kontrolom fantastične ekipe iz AE sigurnosti, na čelu sa Salemom.

 Velika imena su već stigla, Bola, Tuka, Šabić, Konjić, Olić, Vlaović, Kranjčar, sve je spremno za početak.

Igrači izlaze na teren uz najavu fenomenalnog Frane Riđana, a kroz špalir naših sjajnih  mažoretkinja. Himne izvodi limena glazba HKC NOVA BILA, a članovi Hrvatskog amaterskog kazališta napravili su sjajnu najavu, a zatim slijedi ceremonija u kojoj se Ćiri dodjeljuje priznanje počasnog građanina Travnika. Stadionom se ori Ćiro majstore, Ćiro majstore.

Nakom govorancije i razmjene darova, slijedi puštanje golubova kao simbol mira, simbol života, a ne suživota, kako sam kazao u svom obračanju.

Gledatelji su imali što vidjeti na terenu, golovi su padali, pregršt lijepih poteza, uživancija je bilo gledati ih na Piroti.

Na poluvremenu sjajan nastup novotravničkih mažoretkinja i PS Maya iz Travnika, a do kraja utakmice priliku za igru dobili su svi koji su bili pozvani.

Bliži se kraj utakmice, Hrvatska vodi 5:4, ali penal za BiH i pogodak iz penala za konačnih pet naprema pet. Sjajan posao odradila je i sudijska trojka Peljto, Beljo i travničanin Ibrišimbegović.

Sve je prošlo u najboljem redu, sve je bilo vrhunski. Travnik ne pamti ovakav spektakl, ovakva imena. Ovo je bila promocija života, a ne suživota,.jer mi ovdje  živimo zajedno i nemožete nas rastaviti, jer smo zajedno mnogo jači.

Hvala mojim sponzorima, načelniku Dautoviću, ministru Domiću i premijeru Lendi, mojoj ekipi na čelu s Pićom, Markom, Raletom i Perom, Faris je bio dostupan 24 sata, a za angažman Sarajke ne treba puno govoriti, jer djela su bitna. A da, dobro se sjetih. Hvala mojoj supruzi na podšci od poćetka do kraja projekta, čak smo je i uživo uključili na stadion.

Simbolika za kraj: 

Petog petog, u Travniku u pet sati, rezultat je pet naprema let.

Do sljedećeg velikog projekta voli vas vaš Ivica Džambas.

Hvala!!!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?