Blagdan Nebeskog zaštitnika

FOTO Sveti Josip proslavljen u Tesliću: 'Vječnost je radosna sigurnost'

19.03.2020.
u 15:59

Župa je osnovana 1922. Godine, a tijekom lipnja i kolovoza 1992. godine srpski su ekstremisti protjerali sve Hrvate katolike s područja Teslića u izbjeglištvo

Župa Teslić proslavila je nebeskog zaštitnika sv. Josipa sa sv. misom u 11 sati u župnoj crkvi.  Ovo euhristijsko slavlje, bilo je u posebnim okolnostima, koronavirus hara svijetom. Sreća je i ta da danas imaju sredstva informiranja, mediji preko kojih dolazi Radosna vijest, do svih katolika i ljudi dobre volje. Ovu sv. misu prenosio je  Radijo Marija i Radijo Posavina. Tako da je mise iz Teslića, uzevši u trodnevnce slušalo najmanje 90 tisuća ljudi, vjernika. Misnim slavljem predsjedao je Ivan Ravlić, župnik domaćin u koncelebrciji s 5 svećenika u nazočnosti oko 150 vjernika. To je izvanredan broj uzevši prilike u kojima se misa držala uz velike zabrane, ogrnaičenja i dr., pod sv. misom  pjevanje su animirali župljani župe Teslić.


     Župnik Ravlić pozdravio je sve nazočne vjernike iz župe Teslić, susjednih župa Usorskog dekanata i vjernike koji su pristigli iz drugih mjesta.  Rekavši “Ovdje su među nama trebali biti, mons. Dr. Stanislavi Hočevari, beogradski nadbiskup,(koji je trebao predsjedati ovim euharistijskom slavlju), visoki predstavnik ujedinjehi naroda u BiH gosp. Valentin Inzko, generalni konzul RH u BIH u B. Luci i još neki koji su zbog ove situacije odkazali svoj dolazak.  Znam da veliki broj vjernika iz inostranstva: Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije nisu među nama zbog situacije koju gore spomenu. Promatrajući ovu situacijau, kao da smo se više oslonili na ono naravno, a zaboravili smo nadnaravno, Božju providnost, zagovore svetaca, pa smo se na taj način potpuno poistovijetili sa ovosvjetskim snagama i mišljenjima. Ova je pošast doprinijela, da se obitelj zbliži, bude zajedno i na taj način bude više mira i ljubavi. Sv. Josip je zaštitnik i obitelji, koja bi trebala biti najjača snaga današnjeg društva. Kada bi obiteljski i među obiteljski život bio bolji, to bi značilo da ovi narodi ne bi bili kao rogovi u vreći, već bi vladala harmonija i blagostanje među nama svima. Raspinjemo se naglašavati, nacionalne, vjerske i stranačke porive, zanemarujući čovjeka i osobu. Zbog ovoga što nabrojih sve bi učinili, a čovjeka bi prekrižili, pregazili. Idemo potpuno u krivom pravcu. Molit ćemo sv. Josipa da zaštiti ovaj narod i sve obitelji”


    Bilo je dosta lijepo vrijeme, vrata su crkve skoro stalno bila otvorena, radi prozračnosti i cirkuliranja svježeg zraka, uz dosta dobre mjere predostrožnosti, razmak među vjernicima, držeći se uputa civilni i crkvenih struktura.
   U propovijedi župnik Ravlić naglasio je “Josip je pravedan; pravedan u biblijskome smislu, što je podudarno s ljubavlju, prenosi portal Vecernji.ba. - Tko ljubi taj je pravedan. Kad gledamo kroz ovu rečenicu “. Tko ljubi taj je pravedan”. Koliko nas onda ima pravednih. Počevši od političara, pa do nas ovdje. Ta pravednost nije izvan čovjeka, niti je neovisna o njegovu srcu; to je pravednost koja iz ljubavi razlučuje, traži dobro, muči se i trpi zbog zla. Ime 'Josip' znači: Bog će nadodati. Iz te nade svi mi smijemo živjeti, jer svakomu tko se trudi ispuniti Božju volju, Bog daruje novu snagu i nove vidike. Josipova pravednost leži u njegovoj spremnosti vidjeti svijet i ljude Božjim pogledom. Naime, premda je kanio potajice napustiti Mariju, u sebi osjeća muku, jer ju je istinski volio. Tko voli ne može napustiti. Po ovoj gledajući koliko onda žena voli svoje supruge i obratno koliko muževa voli svoje žene? Koliko bi bilo napušteni i ostavljeni, koliko bi se brakova rastavilo. Bog vidi njegovu nutarnju borbu i šalje anđela, da mu pomogne”, kaže propovijednik Ravlić


Nastavio je “Pazimo, da su obitelji složnije, narodi bi bili jedinstveniji. Pa ne bi tri naroda bila kao rogovi u vreći. Pitajmo se tko s kime može. To se možemo pitati kad skinemo rukavice s ruku, pa bez umotanosti i zavijenosti stanemo jedni pored drugih. Gledajući licem u lice, da li ćemo izdržati to gledajnje jedni drugih, ili ćemo od stida oboriti glavu prema zemlji, jer smo jedni pokraj drugih, a ne jedni s drugima. Sveti je Josip, zaštitnik ne samo života nego i umiranja, poziva da sve promatramo u svjetlu vječnosti koja nije prijetnja nego radosna sigurnost.  Molimo Gospodina da nam daruje mudro i poslušno srce, a od Josipa učimo kako živjeti za druge, paziti s ljubavlju na potrebe bližnjih. Molimo blagoslov za sve nas, naročito za očeve, za Crkvu i domovinu. Nosimo sigurnost u vjeri da će Gospodin, uz zagovor svetoga Josipa, našoj slabosti pridodati svoju milost”, završio je propovijednik, prenosi Vecernji.ba.


  Župa je osnovana 1922. Godine, a tijekom lipnja i kolovoza 1992. godine srpski su ekstremisti protjerali sve Hrvate katolike  s područja Teslića u izbjeglištvo. Dana 6. kolovoza minirali su crkveni toranj, a u jesen katoličku crkvu u potpunosti srušili. Na mjestu gdje je bila crkva u proljeće 1993. godine zasijana je trava i napravljen park. Posađeno je i mnogo borova, tako od svih borova samo se jedan primio. Bio je to znak “da iz panja Jišajeva, mora proklijati mladica. Tako je i ovaj bor bio znak da treba nova crkva da se izgradi. Što je i učinjeno. Novi temelji su blagoslovljeni 2002. godine, da bi crkva bila posvećena 2008. godine. Župnik Petar Tunjić cijeli je rat proboravio u župnoj kući u Tesliću, gdje je bio dobro i maltretiran. Vršen je pritisak na njega da napusti župu, on je uzvratio “dok i jedan vjernika ima u mojoj župi, ne napuštam župu”. To mu je doprinijelo da je brzo nakon toga i  umro. Župa je prije rata imala oko 2800 vjernika, sada ima oko 430, najveća je po broju vjernika u RS. Kakve su tek ostale župe?. Nadati se je da će procvjetati koliko-toliko život i u drugim župama u RS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?