Otkrivena spomen ploča

FOTOGALERIJA: U sveopćoj mobilizaciji kota Galac dobila je svoju ulogu

23.10.2021.
u 11:00

Svečano je bilo ovih dana na koti Galac, povijesnom mjestu ponad Ilića i vrela Radobolje u Mostaru, s kojeg se, među ostalim, branila sloboda hrvatskog naroda u BiH. Svečano je otkrivena spomen-ploča u povodu 30. obljetnice izlaska na brdo Galac i uspostavljanja crte obrane od agresorskih snaga JNA i srpsko-crnogorskih rezervista. Događaj je održan u organizaciji Odbora za branitelje i braniteljskih udruga Grada Širokog Brijega. Spomen-ploču svečano su otkrili gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i brigadir Ivan Primorac. Blagoslov i prigodan govor održao je fra Luka Marić iz Mostara, koji je podsjetio na povijesno vrijeme kada je cijelo hrvatsko tkivo disalo kao jedno. - Kao što je nekoć Mojsije, vođa Božjeg naroda, gledajući gorući grm pred očima kako izgara, čuo glas: “Mojsije, Mojsije, izuj obuću s nogu jer mjesto na kojem stojiš sveto je mjesto!” Tako i mi danas ovdje čujemo zov sjećanja koja nas odvode u vrijeme prije 30 godina. U vrijeme kad je malo tko znao što se događa i sprema, ali svi smo znali da se redovi zbijati moraju, da se svatko na svoj način treba pripremiti, da svi zajedno pokažemo zrelost i svjesnost za vremena koja dolaze. I doskora, došla su vremena kad je trebalo djelovati, kad je svatko trebao djelovati. U toj sveopćoj mobilizaciji naroda i ovo mjesto gdje danas stojimo dobilo je svoju ulogu i imalo je svoje značenje - istaknuo je, među ostalim, u nadahnutom govoru fra Luka Marić.

1/67

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i brigadir Ivan Primorac, ministar branitelja u Vladi ZHŽ-a Mladen Begić i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević. Ovih događaja prisjetio se kroz tekst i istaknuti hrvatski branitelj Mladen Ljubić Vajta, koji je izrazio zahvalnost svima koji su dali doprinos u borbi i pobjedi hrvatskog naroda u onim teškim vremenima. - Nakon zaustavljanja tenkova u Pologu, HDZ daje naputak o organiziranju po svim općinama i gradovima, kriznim stožerima, a radi uvezivanja i organiziranja obrane od JNA i srpsko-crnogorskog neprijatelja. Zahvala svima koji njeguju uspomene na ove važne ratne događaje. Jako je važno da se oda priznanje svakom živućem sudioniku obrane doma i domovine. Odbor za branitelje HVO-a Široki Brijeg ima posebnu ulogu u svemu ovome i hvala mu. Gradonačelnik Širokog Brijega gospodin Miro Kraljević i sam je pripadnik prvih dragovoljaca i podupiratelj organiziranja ove obljetnice. Veliki je doprinos i ministra branitelja ZHŽ-a Mladena Begića i udruga proisteklih iz Domovinskog rata - istaknuo je, među ostalim, Mladen Ljubić Vajta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije